САЩ ще имат най-малката си армия от Втората световна война насам

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл предложи съкращения на американските сухопътни войски, затваряне на военни бази и още редица мерки за военни икономии като част от голямо пренареждане на приоритетите след повече от десетилетие на военни конфликти, съобщи Асошиейтед прес.

 

Така САЩ ще имат най-малката си армия от навечерието на влизането си във Втората световна война.

 

Хейгъл обяви намеренията си в Пентагона, седмица преди президентът Барак Обама да представи бюджетните си планове за 2015 година пред Конгреса.

 

Според министъра военните трябва да се нагодят към реалността за по-малки бюджети, въпреки че САЩ се изправят пред един по-променлив и по-непредсказуем свят, изискващ по-гъвкави въоръжени сили.

 

Според плана на Хейгъл, който подлежи на промени в Конгреса, броят на военните на активна служба трябва да се свие с 13 процента, от сегашните 522 000 войници до между 440 и 450 хиляди.

 

Военни лидери от няколко месеца казват, че очакват редиците на американските сухопътни войски да се свият след приключването на бойните ѝ ангажименти в Афганистан тази година.

 

Прессекретарят на Пентагона адмирал Джон Кърби каза, че Хейгъл се е консултирал нашироко с шефовете на родовете войски как да се балансират изискванията на отбраната с нуждата от бюджетни съкращения.

 

"Той каза, че трябва да гледаме реалностите в очите и да бъдем прагматични. Не можем да избегнем трудния избор. Хейгъл и командващите са готови да го направят", каза Кърби, цитирайки шефа си.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?