САЩ ще компенсират съюзниците си във войната срещу Ирак

САЩ ще предоставят финансова компенсация на много държави, включително на Турция, за подкрепата им за военната операция в Ирак, съобщи Ройтерс. Президентът Джордж Буш заяви днес, че ще поиска от Конгреса 74,7 милиарда долара за войната срещу Ирак.

От тези средства 2,5 милиарда долара са предвидени за икономическа помощ, 40 процента от които /1 милиард/ ще бъдат предоставени на Турция. Турция ще получи един милиард долара под формата на помощ, която ще може да бъде използвана като гаранция за заеми до 8,5 милиарда долара, се посочва в предложението на американският президент.

Белият дом се отказа от плановете си да отпусне 6 милиарда долара директна помощ за Турция и гаранции за заеми за 24 милиарда долара, след като Анкара отказа да допусне американски войници на територията на страната.

В предложението за военния бюджет е включена помощ за много членове от така наречената "коалиция на желаещите", която обединява държави от Афганистан до Колумбия и от Филипините до Словакия, отбелязва Ройтерс.

Сред другите страни, които ще получат по-големи компенсации за подкрепата им за войната в Ирак са Йордания /700 милиона долара/, Египет /300 милиона долара/. Афганистан трябва да получи 127 милиона долара за борба срещу тероризма, 170 милиона - за обучение на армията и още няколко милиона за възстановяването на страната.

Израел ще получи 1 милиард долара специална военна помощ и гаранции за заеми на стойност 9 милиарда долара. 50 милиона долара са предвидени за преки мерки за ограничаване на тероризма и подпомагане на мирния процес в окупираните палестински територии.

Ако Конгресът одобри предложението на Буш, 40 милиона долара ще бъдат отпуснати за траанспортирането на хуманитарни помощи към района на Персийския залив.

По БТА

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?