САЩ ще модернизират полската армия като част от плана за ПРО

САЩ ще модернизират полската армия като част от плана за ПРО
Съединените щати се съгласиха да помогнат за модернизирането на полските въоръжени сили, като част от сделка за разполагане на 10 ракети- прехавщачи на полска територия, предаде ББС.

Президентът Джордж Буш обеща това в понеделник по време на срещата си полския министър-председател Доналд Туск във Вашингтон.

Преди срещата Туск каза, че американската система за противоракетна отбрана (ПРО), която разгневи Москва, ще ограничи сигурността на страната му. Американският президент повтори, че противоракетният щит е защита срещу евентуални нападения от опасни държави като Иран и Северна Корея.

"Има ангажимент към система, която зачита суверенитета на Полша и която ще гарантира на хората в Полша, че няма да станат обект на каквито и да е рискове, свързани с тяхната сигурност", заяви Буш след срещата. Той каза още, че САЩ ще помогнат за модернизацията на полската армия в рамките на плана за разполагане на елементи от американския противоракетен щит в Полша.

Преговорите с Варшава за разполагане елементи на ПРО започнаха миналата година с предишния министър-председател Ярослав Качински, който силно поддържаше американската инициатива.

Но правителството на Туск, което дойде на власт през ноември, настоява Полша да получи някаква компенсация за това, че ще допусне американски ракети на своя земя.

Варшава сега иска ракети от типа на американските "Пейтриът", които бяха използвани при свалянето на иракските ракети "Скъд" по време на войната в Залива през 1991 г.

САЩ признават необходимостта полските въоръжени сили да бъдат модернизирани, заяви Буш пред репортери. Той допълни, че преди да изтече мандата му през януари 2009 г., американски експерти ще оценят нуждата от модернизиране на полската армия.

Вашингтон преговаря и с Чехия за разполагане на радарна система, която ще е част от системата ПРО.

Още от Свят