САЩ ще обвинят Китай в опит да хакне данни за ваксината за новия коронавирус

САЩ ще обвинят Китай в опит да хакне данни за ваксината за новия коронавирус

ФБР и министерството на вътрешната сигурност подготвят публикуване на предупреждение, че най-умелите хакери и шпиони на Китай се стремят да откраднат американски научни изследвания за разработване на ваксини и лечения за новия коронавирус. Тези усилия са част от засилване на киберкражбите и кибератаките от държави, които се стремят да извлекат предимства от пандемията, пише в. "Ню Йорк таймс".

Над десет държави са пренасочили свои военни и разузнавателни хакери за събиране на каквато информация могат за начините, по които други страни реагират на коронавируса. Дори американски съюзници като Южна Корея и страни, които не привличат внимание с киберумения като Виетнам внезапно са пренасочили държавните си хакери да се съсредоточат върху свързана с вируса информация, казват частни охранителни фирми.

В чернова на публичното предупреждение, което според официални лица ще бъде оповестено в близките дни, се казва, че Китай се стреми да се сдобие "чрез незаконни средства с ценна интелектуална собственост и данни за общественото здравеопазване, свързани с ваксини, лечения и тестове". В него се набляга на киберкражби и действия от "нетрадиционни актьори" - евфемизъм за учените и студенти, които според правителството на Тръмп са задействани да крадат данни от академични заведения и частни лаборатории, пише в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус