САЩ ще останат в Ирак до пълното отстраняване на заплахата от ИД

Рекс Тилърсън
САЩ ще запазят своето военно присъствие в Ирак, докато заплахата от страна на терористите от групировката Ислямска държава не бъде напълно отстранена. Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън в интервю за арабската телевизия "Ал Хура".
 
Тилърсън е на обиколка в няколко страни от Близкия изток.
 
Той каза още, че главната цел на САЩ в Сирия е пълното унищожение на ИД, но Вашингтон също така не иска да допуска стълкновение между други сили на територията на тази страна.
 
САЩ не искат възобновяване на гражданската война в Сирия. Затова присъствието на САЩ трябва да стане стабилизиращ фактор, допринасящ за женевския преговорен процес по егидата на ООН. Тези преговори пък ще позволят на сирийския народ да напише своя нова конституция и да произведе честни и свободни избори, допълни дипломатът.
 
Той каза, че политическият процес в Сирия ще позволи отслабването на влиянието на  Иран в тази страна, защото самата сирийска страна ще стане по-независима чрез този мирен политически процес.
 
Според него влиянието на Иран в Сирия има не положителен, а негативен характер, защото иранците внасят нестабилност и носят насилие.
 
Сега Сирия е източник на нестабилност не само за Израел, а и за Йордания и Турция и за всичките ѝ съседи и САЩ напълно признават правото на Израел да се защитава от заплахи, каза Тилърсън.
 
Днес той отива в Аман, столицата на Йордания,  и там сутринта ще има среща с опозиционния Сирийски преговорен комитет. След това ще има среща с краля на Йордания Абдула Втори и с външния министър Айман Сафади.
Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?