САЩ ще отказват визи на български корумпирани държавни служители

Американското посолство ще използва "инструменти със зъби" в подкрепа на върховенството на закона

Херо Мустафа, сн. БГНЕС

САЩ ще активизират усилията си за борба с корупцията и налагане върховенството на закона в България. Такъв сигнал даде новият американски посланик у нас Херо Мустафа.

Тя обясни, че САЩ ще използват "инструменти със зъби", за да подпомогнат борбата с корупцията и върховенството на закона в България. Сред тях ще бъде и отказ да бъдат издавани визи на корумпирани държавни служители и членовете на тяхното семейство.

"Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България", посочи тя.

Когато САЩ отказват да издадат визи на официални лица, те не съобщават публично. Обикновено за случаите се разбира след оплакване от санкционираното лице. 

В публична лекция пред Атлантическия клуб дипломатът добави, че САЩ ще работят с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията. В посолството се очаква и нов съветник от Департамента по правосъдие, с който посланикът ще работи в тази посока.

"За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки. Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и за права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави. То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция", обясни Мустафа.

Тя говори в София само няколко дни след срещата между президента Доналд Тръмп и Бойко Борисов във Вашингтон.

"И това е само началото", каза посланик Мустафа.

Тя начерта бъдещето сътрудничество в три сфери: енергетика, отбрана и укрепване на демокрацията и върховенството на закона.

По думите ѝ САЩ ще насърчат "ролята на България като жизненоважен регионален играч".

"Приветствам евроатлантическата ориентация на България и образцовата демонстрация на регионално лидерство в трансграничната сигурност и миграционния контрол с пряк ангажимент по опазване на външните граници на ЕС", каза тя.

Мащабен внос на втечнен природен газ

Тя каза, че САЩ ще подкрепят усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки, което включва изграждане на газовата връзка между Гърция и България (IGB) и участието на страната в планираното изграждане от гръцка страна на терминал за втечнен газ в Александруполис.

"Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис заедно ще отворят пътя за мащабен внос на втечнен природен газ, като в крайна сметка въведат реална конкуренция на българския газов пазар, осигурят надеждни газови доставки и позволят на българския потребител да се възползва от по-ниски цени", каза тя.

"За разлика от проекта "Турски поток", който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ. Но нека не спираме дотук. Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ. Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия", добави тя.

България трябва да реформира вътрешния си газов пазар

По думите ѝ, ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията.

Тя припомни, че САЩ ще изпратят енергийни експерти на място, за да се запознаят с ядрената енергетика.

"Работейки заедно и вземайки предвид стратегическите реалности и променящите се пазарни условия, можем да очертаем най-добрия път напред, ползвайки се от преимуществата на американския опит, включително и в ядрената енергетика", каза посланик Мустафа.

Американският конгломерат "Дженерал Електрик"(General Electric) участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" с предложение за доставка на оборудване. Американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse ), пък има интерес да доставя ядрено гориво.

Помощ за българските фирми

Посланик Мустафа припомни, че американски фирми са инвестирали над 2.5 милиарда долара в българската икономика под формата на ноу-хау и капитал. По този начин се създадоха над 30000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, по-специално в производството, енергетиката и съвременото земеделие, което нареди Съединените щати сред първите шест държави, инвестиращи в България.

Двустранната ни търговия в момента е за 1.2 милиарда долара, като продължава да нараства. Американските компании внасят в България високотехнологични, авангардни стоки, като особено висок ръст отбелязва износът на електронни технологии и устройства, части за авотомобилостроенето, атомно оборудване и медицински технологии, посочи тя.

Тя даде заявка САЩ да подпомагат достъпа на български фирми до американски компании. Ще бъдат организирани бизнес събития, като ще се привлече и българската диаспора.

Стратегическо сътрудничество в отбраната

Тя съобщи, че ще бъде подготвена десетгодишна пътна карта за развитие на отношенията в областта на отбраната, за да противодействаме на морските, кибер- и хибридните заплахи в черноморския регион.

САЩ също така са готови да окажат подкрепа за борба срещу киберпрестъпността и укрепване на безжичните комуникационни мрежи на България, с цел засилване защитата на България в областта на технологиите и иновациите.

"На последно място бихме искали да сме сигурни, че 5G мрежите на България са изградени с подходящ контрол за сигурност", каза тя.

Посланик Мустафа припомни, че правителството на САЩ е инвестирало повече от 350 милиона долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на Българските въоръжени сили през последните 30 години.

От 2010 г. насам САЩ си партнират с местни общини, осъществявайки близо 60 проекта за изграждане и обновяване на училища и други обекти в цялата страна в подкрепа на българската стратегия за социално-икономическо развитие.

"Ще увеличим броя на военните учения с българските си колеги, включвайки по-комплексни и динамични съвместни тренировки и учения. Съединените щати ще продължат да подкрепят усилията на България за модернизация посредством предоставяне на помощ в областта на сигурността и улесняване на достъпа до напреднали американски военни технологии. Освен текущите преговори за придобиване на нова военна техника, ние също така разглеждаме възможностите за съвместно производство на проделени продукти с военно предназначение", каза американският посланик. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?