САЩ ще отпуснат на Израел 38 милиарда долара военна помощ за 10 години

САЩ ще отпуснат на Израел 38 милиарда долара военна помощ за 10 години

Съединените щати и Израел постигнаха окончателно споразумение по нов пакет американска военна помощ за рекордните 38 милиарда долара за 10 години. Предстои споразумението да бъде подписано до дни, предаде Ройтерс, като се позова на информирани източници.

Това е най-голямата сума, обещана за военна помощ от САЩ на друга държава.

Споразумението включва и значителни отстъпки, на които се е съгласил израелският премиер Бенямин Нетаняху: например, Израел няма да иска допълнителни пари от Конгреса на САЩ освен гарантираните годишно в новия пакет и ще се откаже от специалната клауза, която му позволяваше да харчи част от американската помощ за собствената си военна индустрия, вместо да поръчва американски оръжия.

Проточилите се преговори по пакета за военната помощ откроиха продължаващите търкания между президента на САЩ Барак Обама и израелския премиер Нетаняху заради сключената миналата година ядрена сделка с Иран и палестинския въпрос, отбелязва Ройтерс.

Нетаняху обаче изглежда е решил, че е по-добре да се споразумее за военната помощ с Обама, който ще напусне Белия дом през януари, вместо да се надява, че ще договори по-добри условия със следващия президент - независимо дали ще е Хилари Клинтън или Доналд Тръмп.

Съветниците на Обама настояваха споразумението с Израел да бъде сключено преди той да се оттегли от Белия дом. Критиците му от Републиканската партия го обвиняват, че подценява значението на сигурността на Израел, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят