САЩ ще плащат на Русия да прибира отработено ядрено гориво от други страни

Ядреното гориво от всички изследователски реактори, построени в чужбина по руски проекти, ще бъде връщано в Русия с финансова помощ от САЩ. Това предвижда междуправителственото споразумение, подписано в четвъртък от председателя на Федералната агенция по атомна енергия Александър Румянцев и американския министър на енерегетиката Спенсър Ейбрахам, предаде ИТАР-ТАСС.

"В Русия вече са върнати над 862 кг обогатен уран от изследователски реактори в България, Румъния и бивша Югославия", съобщи говорител на руската агенция.

"През следващите няколко години за съхраняване в Русия ще бъде върнато ядреното гориво от други реактори, намиращи се в 17 страни от Общността на независимите държави, Източна Европа и Югоизточна Азия. Както е предвидено в споразумението, САЩ ще поемат по-голямата част от разходите по връщане на горивото", посочи говорителят.

Той отбеляза, че "реализацията на споразумението ще подпомогне да се предотврати разпространението на ядреното оръжие и да се избегне заплахата ядрени материали да попаднат в ръцете на международни терористи."

Целта на руско - американската програма е да се намали рискът терористите да създадат т.нар. "мръсна бомба", която може да предизвика мащабно радиоактивно заразяване. Както съобщи по-рано в. Файненшъл таймс, в рамките на програмата ядреното гориво ще бъде извлечено от реакторите със съгласието на страните, чиято собственост е, и ще бъде върнато там, откъдето е доставено.

Николай Шингарьов от руската агенция по атомна енергия поясни, че принципно съгласие за връщането са дали 13 от 17-те страни. Сега се водят преговори по процедурата за връщане на ядреното гориво от Чехия, Сърбия, Украйна и Узбекистан.

Действащите реактори ще бъдат модернизирани така, че използването на ядрено гориво да бъде с по-малка степен на обогатяване, което го прави непригодно за военни цели.

Още от Бизнес