САЩ ще подкрепят съюзниците срещу заплахата от Северна Корея

САЩ предупредиха, че ще подкрепят своите съюзници с цялата си военна мощ срещу всяка заплаха от страна на Северна Корея, съобщи в сряда ББС.

Държавният секретар на Щатите Кондълиза Райс заяви, че Вашингтон ще действа в съответствие със задълженията си към Япония и Южна Корея, разписани в договорите за защита. Тя каза това по време на посещението си в Япония.

Това е първата спирка на Райс от азиатската ѝ обиколка в подкрепа на санкциите срещу Северна Корея. Освен Токио държавният секретар ще посети Южна Корея, Китай и Русия, за да спечели съюзници за налагане на санкции срещу Северна Корея, в пълно съответствие с резолюцията на ООН, която бе приета миналата седмица.

Ядреният опит на Северна Корея на 9 октомври предизвика безпокойство от евентуална регионална надпревара във въоръжаването

Райс призова за бързо и ефективно изпълнение на санкции срещу Северна Корея, но подчерта, че САЩ не желаят да предизвикват ескалация на кризата около севернокорейския ядрен опит.

Южна Корея и, до по-голяма степен Китай, все още имат съмнения относно някои от санкциите, които ООН предлага.

Междувременно в интервю за списание "Щерн" германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че конфликтът с иранската ядрена програма и ядреният опит на Северна Корея са най-големите заплахи за световния мир.

Министърът осъди факта, че Индия и Пакистан вече са нарушили международното право чрез ядреното си въоръжаване. Сега трябва да се положат усилия онези страни, които не искат да се откажат от ядрените оръжия, да се ангажират с тяхното неразпространение, подчерта той.

Споделяне

Още от Свят