САЩ ще подпомагат България в отбраната: модернизация, Черно море и киберсигурност

Военният министър Еспър призова София за повече инвестиции в армията

Красимир Каракачанов и Марк Еспър.

САЩ ще подпомагат стратегически България в модернизацията на армията, киберсигурността, охраната на Черноморския регион и други. Това е планирано в десетгодишната пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между двете страни, която бе подписана от министрите на отбраната на България и САЩ Красимир Каракачанов и Марк Еспър на церемония в Пентагона.

Картата има за цел да осигури "непрекъснато развитие на военната готовност и военните способности на България посредством дълготрайно сътрудничество в областта на отбраната", съобщиха от българското военно министерство.

Еспер от своя страна обясни, че картата има за цел да подобри оперативната съвместимост и оцени това, че България през миналата година е отделила 3% от БВП за отбрана, съобщиха от Пентагона. Този висок процент се дължи на платените авансово над 2.1 млрд. лева за изтребителите F-16 Block 70, които България закупи от САЩ и "Локхийд Мартин". 

Подписването на картата е сигнал, че България ще разчита приоритетно на САЩ и американски компании в модернизацията на армията. От съобщенията на МО и Пентагона обаче не става ясно дали по време на срещата са били обсъждани конкретни сделки извън проекта за изтребителите.

Еспер отбеляза, че България има критична роля в защитата на източния фланг на НАТО.

"Споделяме много интереси в областта на сигурността, особено въпроси като сигурността на Черно море, модернизацията на отбраната и сътрудничеството в областта на сигурността", каза Еспер.

Той посочи, че САЩ настояват повече съюзници от НАТО да постигнат целта да отделят най-малко 2 процента от БВП за отбрана.

"Вие и останалите членовете на Алианса трябва да направите необходимите инвестиции, за да подобрите вашите възможности и капацитет," каза той.

По думите му целта от 2% трябва да е "под, а не таван" на военните разходи.

С разходите за F-16 България постигна през 2019 година рекордните 3%. Иначе, този процент се движи около 1.5. Целта е до 2024 година да бъдат достигнати разходи около 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Американският президент Доналд Тръмп периодично призовава останалите страни членки на НАТО да отделят повече средства за отбрана и през последните години се наблюдава ръст. 

Какво предвижда картата за сътрудничество: Черно море, киберсигурност и модернизация

Акцентите на картата са модернизацията, готовността и мобилността в съответствие с договореностите на НАТО.

Предвижда се задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион с цел ефективно възпиране и противодействие на външни заплахи и предизвикателства в морския и въздушния домейн.

Коопериране в областта на киберсигурността за подобряване на мерките за отбрана за предотвратяване на злонамерени кибернетични прониквания и атаки срещу отбранителни системи, разкриване и неутрализиране на такива действия и атаки, и ефективно противодействие срещу противниците.

Освен това България ще бъде подпомогната при ангажименти по Член 3 на Северноатлантическия договор за изграждане на национална устойчивост, която представлява комбинация от гражданска подготвеност и военен капацитет.

Ще бъдат подпомогнати отбранителните институции за по-отчетлива и прозрачна работа.

И военни сделки

В съобщенията на МО и Пентагона липсва информация дали двамата министри са обсъдили конкретни проекти от модернизацията на българската армия.

МО вече купи изтребители F-16 Block 70 от "Локхийд Мартин" и САЩ за над 2.1 млрд. лева и планира да поръча още 8 машини.

Освен това военното министерство сондира какви са възможностите да закупи от САЩ 3D радари и друго високотехнологично оборудване.

"Удовлетворени сме от решението на САЩ да добавят България в списъка на държавите, които могат да се възползват от разсрочено плащане при евентуални бъдещи проекти, отбеляза министър Каракачанов, цитиран от пресцентъра на МО.

Втората поръчка ще е по-евтина, а и ще може да бъде заплатена на траншове.

След сделката за F-16 Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ вече съобщи, че България вече е сред страните, които ще могат да плащат разсрочено отбранителни продукти и услуги, придобити по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ.

Американски компании имат интереси и към проекта за закупуване на нови бронирани машини за около 1.5 млрд. лева.

Процедурата обаче отдавна е стартирала и за да може да се включи американската фирма, която прояви със закъснение интерес, проектът ще трябва да бъде рестартиран.

САЩ отпускат средства за съветник по киберотбрана

Според дипломатически източници по програмата за Чуждестранно военно финансиране (Foreign Military Financing) на Държавния департамент за тази финансова година са отпуснати 15.4 милиона долара за българските въоръжени сили.

С осем милиона долара ще бъде подпомогнато създаването на Център за киберзащита в България. Освен това е предвидено финансиране за съветник по киберзащита, който ще подпомага българското министерство на отбраната с прокарването на институционални реформи, необходими за защита на България от киберзаплахи.

810 000 щатски долара са отделени за обучението и оборудването на български вертолетни екипажи за подпомагане на антитерористични и други операции.

Министерството на отбраната на САЩ отпуска и повече от 11 милиона долара за подпомагане на български военноморски операции в Черно море.

1.7 милиона долара пък са за различни видове обучения.

През последните шест месеца програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на САЩ дари тестови комплекти и друго оборудване на стойност близо 90 000 долара, за да помогне България в борбата ѝ срещу пандемията COVID-19. Тази година програмата за хуманитарна помощ вложи над 400 000 долара в различни проекти в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?