САЩ ще ползват Сарафово и за други операции

Американският контингент ще напусне базата в Сарафово по-рано от предвиденото, но САЩ много скоро пак ще я използват. Това очакване изрази след срещата си с шефа на ГЩ ген. Никола Колев ген. Чарлз Уолд - зам.-командващ въоръжените сили на САЩ в Европа.

Както си спомняте, ние използвахме тази база и в операцията в Афганистан и тъй като тя е стратегическа за нас, мисля, че и за в бъдеще ще има случаи, в които ще я използваме, допълни Уолд.

Запитан дали, след като не се срещнаха в Ирак, американските и българските войници ще направят това в Сирия, ген. Уолд каза:

"Ние считаме, че България беше с нас в Ирак - въпреки че нямаше войски, пратени на място, тя ни подкрепи политически и това е равностойна подкрепа. Що се отнася до Сирия - това решение ще бъде взето от цивилното ръководство, не от военните".

Очаква се политическо решение за базите

Той косвено потвърди възможността за установяване на американски бази в България с условието, че въпросът се обсъжда в по-стратегически контекст. И с уговорката, че крайното решение е не на военните, а на цивилното ръководство.

Ген. Уолд окачестви като слухове и спекулации информациите, че заради конфликта си с Германия, САЩ ще мести базите си в България или в други страни от региона. "Това, което мога да кажа сега е, че САЩ не възнамеряват да променят мястото на базите си в Европа. Решенията за преместване на бази няма да имат политическо основание, а ще бъдат вземани от гледна точка на стратегическото си значение, така че какъвто е стратегическият интерес на САЩ и Европа, такова ще е и решението за преместване или разполагане на нови бази", заяви той. Добави, че регионът е от голямо стратегическо значение за САЩ. Решението на САЩ за базите ще бъде съгласувано с всички партньори от НАТО, подчерта генералът.

Той даде висока оценка за усилията от страна на правителството, премиера, президента и лично от шефа на Генщаба ген. Колев за куража, проявен при реформата в българските въоръжени сили.

Ген. Колев скастри политиците пред Уолд

Същевременно, въпреки присъствието на Уолд, ген. Колев не успя да се сдържи и отново разкритикува политиците.

Той заяви, че през последните дни по въпроса за контингента са се изказвали много хора и са давали информация, която не касаела точно функциите им. Поводът за критиките му се оказа информация, дадена първо от зам.-министрите на външните работи и на отбраната Любомир Иванов и Иво Иванов, че ще изпратим за Залива лекопехотна охранителна рота. "Не бива да наричаме ротата охранителна, тъй като тя може да изпълнява и други функции - патрулиране, транспортиране на някакви конвои. Охраната е само една от възможните функции", заяви той. Генералът обясни, че ГЩ вече е представитол на политическото ръководство разчетите си и изрази надеждата си политическата процедура този път да отнеме по-малки срокове, "за да може ротата в по-кратък срок да получи разрешение за заминаване". Той заяви още, че от военно-техническа гледна точка за нейната подготовка били необходими само 3 седмици.

Контингентът щял да има необходимия елемент за логистична и бойна поддръжка, за да разчита на сравнително голяма автономност. "Територията на Ирак е доста голяма и е възможно в близост да няма други сили, които да ѝ оказват някаква подкрепа", обясни той.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: