САЩ ще позволят американски инвестиции в Северна Корея при отказ от ядрената програма

Майк Помпейо

Ако Пхенян се съгласи напълно да се откаже от програмата си за ядрени оръжия, тогава САЩ ще позволят на своя частен сектор да инвестира в Северна Корея, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс в неделя.

Това ще бъдат американци от частния сектор, идващи да помогнат за изграждане на енергийната мрежа в Северна Корея, която има нужда от огромно количество електричество, заяви Помпейо по телевизия "Фокс нюз".

По думите му американците също така ще помогнат да се инвестира в инфраструктурата и селското стопанство на Северна Корея, за да съдействат за изхранването на нейното население, ако тя изпълни изискванията на САЩ.

В същото време Помпейо посочи, че САЩ ще трябва да дадат гаранции по сигурността на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, ако бъде постигната ядрена сделка

Помпейо се срещна с Ким по-рано тази седмица в Северна Корея, помагайки за подготовката на срещата между севернокорейския лидер и президента на САЩ Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур.

Целта на Тръмп е Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия завинаги и по начин, който да може да бъде проверяван. В замяна САЩ са готови да помогнат на бедната страна да укрепи икономиката си.

Попитан дали САЩ на практика казват на Ким, че може да остане на власт, ако изпълни техните искания, Помпейо заяви по телевизия "Фокс нюз": "Ние ще трябва да предоставим гаранции по сигурността, разбира се".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес