САЩ ще продължат въздушните удари в Афганистан, ако офанзивата на талибаните не спре

САЩ ще продължат въздушните удари в Афганистан, ако офанзивата на талибаните не спре

Съединените щати ще продължат въздушните си удари в подкрепа на афганистанската армия, ако талибаните не прекратят офанзивата си, която водят от началото на май в Афганистан, предупреди в Кабул началникът на американските военни операции в страната.

"Съединените щати засилиха въздушните си удари в подкрепа на афганистанските сили през последните дни и ние сме готови да продължим това високо равнище на подкрепа в следващите дни, ако талибаните продължат своите нападения", заяви генерал Кенет Маккензи, началник на Централното командване на американската армия (Сентком), базирано във Флорида и отговарящо за американската военна дейност в 20 държави в Близкия изток и Централна и Южна Азия, включително и в Афганистан.

През последните три месеца талибаните превзеха огромни селски райони в Афганистан при мощна офанзива срещу афганистанските въоръжени сили, съвпадаща с началото на окончателното изтегляне на международните сили от страната, което е почти приключило, припомня агенцията. Афганистанските сили досега оказваха слаба съпротива и вече контролират само административните центрове на провинциите и основните пътища.

"Искам да бъда ясен, правителството на Афганистан ще бъде подложено на сурови изпитания в следващите дни" от офанзивата на талибаните", заяви генерал Маккензи. Но те /талибаните/ се заблуждават /.../ Тяхната победа не е неизбежна", увери американският генерал.

Близо 2400 мирни афганистански граждани бяха убити или ранени през май и юни, след ескалацията на боевете между талибанските бунтовници и афганистанските сили за сигурност. Това е най-високият брой на жертвите от началото на водене на статистиката през 2009 г. по данни на ООН, предаде Ройтерс.

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан съобщи в доклад, че е регистрирала 1659 убити и 3524 ранени мирни граждани за периода януари-юни. Това е повишение от 47 на сто спрямо същия период миналата година.

Данните подчертават тежката ситуация, в която се оказаха мирните граждани в Афганистан, докато боевете ескалираха през май и юни, след изявлението на Джо Байдън за изтеглянето на американските войски до септември, с което сложи край на 20-годишното американско военно присъствие в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?