САЩ ще разследват дали вносът на алуминий застрашава националната сигурност

САЩ ще разследват дали вносът на алуминий застрашава националната сигурност

Министерството на търговията на САЩ обяви разследване, което трябва да определи дали силният внос на алуминий от Китай и други държави застрашава националната сигурност - мярка, която може да доведе до налагане на ограничения върху вноса на метала, съобщи Ройтерс.

Министърът на търговията Уилбър Рос посочи, че разследването е подобно на това, което бе започнато миналата седмица за вноса на стомана в САЩ по закон от 1962 година, приет в разгара на Студената война.

Причина за разследването е изключителният конкурентен натиск върху американските производители на алуминий от страна на нечестно търгувания внос, заради който няколко завода за алуминий прекратиха или спряха временно производството си през последните години, отбеляза министърът.

Част от основания е фактът, че за военните самолети на САЩ е необходим висококачествен алуминий, какъвто в момента се произвежда само от един американски завод - Сенчъри алюминиъм (Century Aluminium Co.), допълни Рос.

От гледна точка на националната сигурност е много опасно да има само един доставчик на изключително важен материал, подчерта той.

По думите му президентът Доналд Тръмп ще подпише меморандум, с който нарежда да се определи какво влияние оказва увеличаващият се внос на алуминий.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят