САЩ ще разследват френския план за облагане с данъци на технологични компании

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър

Американският президент Доналд Тръмп ще нареди разследване на плана на Франция да обложи с данъци технологични компании, предаде Ройтерс.

Това може да доведе до въвеждането на нови мита и други ограничения в сферата на търговията от страна на Съединените щати, заявил източник на Ройтерс.

Съгласно решението за разследване американският търговски представител Робърт Лайтхайзър ще разполага с до една година, в която да разследва плана на Франция, който може да доведе до вреди за американските технологични компании.

Очаква се разследването да даде отговор на въпроса дали става дума за нечестна търговска практика. Обект на предишни подобни разследвания са били китайски търговски практики и субсидии на Европейския съюз за самолетната индустрия.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер заяви през март, че въвеждането на 3-процентов данък върху реализираната във Франция печалба на големите интернет компании ще доведе до постъплението на 500 милиона евро годишно във френския бюджет, припомня Ройтерс.

Льо Мер изтъкна, че данъкът ще засегне около 30 компании, повечето от които са американски, но също така китайски, германски, испански, британски, а освен тях и една френска компании, както и няколко компании с френски произход, купени от чуждестранни компании.

Данъкът ще засегне компании, които имат годишна печалба от поне 750 милиона евро от дигитален бизнес, включително и от реклами онлайн. Подобни компании са Гугъл, Фейсбук, Епъл, Амазон.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес