САЩ ще се включат в охраната на българското небе

САЩ ще се включат в охраната на българското небе

До 8 американски изтребители ще се включат в охраната на българското въздушно пространство. Правителството в сряда официално разреши съвместната мисия, която ще се проведе в периода от 26 септември до 30 октомври.

Двете страни сами ще поемат разходите за собствените си сили, уточниха от правителствената пресслужба. 

Очаква се в охраната на българското небе да се включат американски F-16, които ще подпомогнат и усвояването на новите изтребители F-16 Block 70, които България закупи за над 2 млрд. лева и предстои да бъдат доставени през 2024. 

Засилената мисия за охраната на въздушното пространство (enhanced Air Policing) е част от мерките за сигурност на НАТО, въведени след незаконното и нелегитимно анексиране на Кримския полуостров от Русия през 2014. Те имат за цел да демонстрират отбранителния характер на НАТО и да възпират евентуална агресия на Русия.

През 2017 година четири самолета "Юрофайтър" (Eurofighter Typhoon) на Италия бяха разположени в авиобазата "Граф Игнатиево".

В последните месеци български изтребители бяха вдигнати на няколко пъти заради руски самолети над Черно море, което се случва от години.

Периодично български изтребители излитат по спешност заради самолети без полетен план, без радиовръзка и с изключен транспондер до българското въздушно пространство.

Според Военновъздушните сили всички те са предполагаема собственост на Руската федерация.

Тези полети допълнително намаляват летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

Въпреки сключеното с руската корпорация РСК-МиГ рамково споразумение за ремонт на българските машини на обща стойност над 40 млн. евро, което се изпълнява в момента, ситуацията остава критична.

По договорите имаше забавяния, а и дори след като бъдат изпълнени, няма да има трайно решение.

За периода 2006-2020 година България сключи договори за поддръжката на МиГ 29 на обща стойност 275 млн. лева без ДДС.

Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева, използването на МиГ-овете остава без алтернатива дори след доставката им.

За да се премине изцяло към нова платформа, трябва да се закупят най-малко още 8 нови изтребители, което не се знае кога ще стане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?