САЩ ще търсят и “накрай света“ виновните за атентата в Бостън

Взелите три жертви и ранили 170 души бомби били сложени в тенджери под налягане с пирони и сачми

Сн. ЕПА/БГНЕС

ФБР разследва избухналите на финала на прословутия бостънски маратон взривове като терористичен акт, заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на пресконференция в Белия дом във вторник.

 

Атентатът взе три жертви, след които и осемгодишно дете, и рани над 170 души, сред които хора с откъснати крайници и 17 са в критично състояние. По последни данни взривните устройства са били само две. Те са били сложени в шестлитрови тенджери под налягане, съдържащи пирони, парчета метал и сачми и скрити в торби, сложени на земята, предаде АП. Според източник на агенцията, пожелал анонимност, следователите са събрали някои от компонентите на бомбите, но още не са установили какво е било използвано за детониране на експлозивите.

 

От ФБР съобщиха, че не са открити други бомби и няма информация на текуща заплаха от нови взривове. По-рано излязоха информации за намерени още няколко бомби в града, но губернаторът на Масачузетс Девал Патрик също обяви, че бомбите са били само две и при претърсванията на подозрителни райони не намерени други взривни устройства.

 

Обама посочи, че виновникът за терористичния акт не е известен, както и все още не са ясни мотивите за престъплението. Той описа взривовете като “отвратителен и подъл акт“. Не се знае и дали извършителите са чужди или местни злонамерени лица, каза президентът и призова американците да бъдат бдителни и да съобщават за подозрителни действия.

 

"Ще отнеме време, но ние ще открием кой нарани нашите граждани и ще го изправим пред правосъдието“, заяви държавният глава.

 

Специалният агент, натоварен с разследването на взривовете, Ричард Делорие каза, че властите нямат сведения за допълнителни заплахи и че разследващите проверяват няколко версии. Той отказа да коментира кои са евентуалните заподозрени и дали става дума за вътрешен или външен тероризъм. По думите на агента разследването ще надхвърли рамките на Бостън в търсенето на улики, включително в чужбина.

 

"Ще стигнем до края на света, за да идентифицираме лицето или лицата, отговорни за това отвратително престъпление и ще направим всичко по силите ни да ги изправим пред правосъдието", заяви Делорие.

 

Бостънският маратон е най-старият в света. В тазгодишното 117-издание са участвали 26 000 души. Сред тях и един българин, който не е пострадал.

 

Заради взривовете в Бостън засилени мерки за сигурност бяха въведени в Ню Йорк и във Вашингтон. Президентът Барак Обама е бил уведомен за случилото се и е разговарял по телефона с кмета на Бостън Том Менино и губернатора на щата Масачузетс.

 

Разследващите обявиха, че издирват "тъмнокож или чернокож мъж", вероятно с чуждестранен акцент, който може да има връзка с трагедията. Мъжът е бил с черна раница и се е опитал да влезе в зона с ограничен достъп около 5 минути преди първия взрив.

 

В разследването участва тричленен екип от сапьорския отдел към американския флот.

 

Лидери от много страни изпращат съболезнования към САЩ. Американският президент Барак Обама обеща подкрепа за близките на жертвите и пострадалите при експлозиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят