САЩ ще замразяват имущество за заплаха срещу стабилността на Западните Балкани

САЩ ще замразяват имущество за заплаха срещу стабилността на Западните Балкани

САЩ ще налагат пълен запор на имуществото на лица, които смятат за заплаха за мира, сигурността и стабилността на държавите от Западните Балкани. Изпълнителната заповед бе подписана във вторник от американският президент Джо Байдън, показа проверка на Mediapool.

Действието на президентската заповед за Западните Балкани почти изцяло дублира последствията от глобалния закон "Магнитски". САЩ включват в понятието Западни Балкани страните от бивша Югославия и Албания. Санкциите ще се налага от министъра на финансите след консултация с американския държавен секретар.

В момента България реално блокира процеса по европейска интеграция на Северна Македония и Албания. Ветото бе наложено от правителството на Бойко Борисов, като основният натиск дойде от тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Българските власти са заподозряни и в сериозна корупция при предоставянето на български паспорти на граждани от Северна Македония, Албания и Сърбия. Държавната агенция за българите в чужбина дълги години бе в ресора на ВМРО, a нейният бивш шеф Петър Харалампиев бе санкциониран по закона "Магнитски".

Изпълнителната заповед на президента Байдън създава възможност за разширяването на санкциите към политици от региона, които са смятани от САЩ за заплаха за неговата стабилност.

Изпълнителната заповед на Байдън е толкова широка в своето приложно поле, че на практика заплашва всеки, които пречи под някаква форма на европейската интеграция на Западните Балкани или има подозрение за участие в корупционни афери.

Замразяване на активи ще налага на всеки, който пряк извършител съучастник "в действия или политики, които застрашават мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост на която и да е област или държава в Западните Балкани". В това число са засегнати "политики, които подкопават демократичните процеси или институции в Западните Балкани"

САЩ ще налагат санкции за подкопаване на изпълнението на множеството споразумнения и международни договори, свързани с региона. В това число влизат Преспанското споразумение от 2018 г ., Охридското рамково споразумение от 2001 г , Дейтънското споразумение и други.

Запор на активи в САЩ ще се налага на хора, които участват пряко или непряко в корупция, свързана със Западните Балкани, включително корупция, свързана с правителство в Западните Балкани. Приема се, че корупцията може да е обвързана и с определен политически дневен ред.

Прякото последствие от налагането на санкциите ще е блокиране на имущество в САЩ, както и на всякакви сделки и имущество, свързани с лица, които имат връзка със САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят