САЩ ще запазят значителното си военно присъствие в Германия

САЩ ще запазят значителното си военно присъствие в Германия и не възнамеряват да изграждат постоянни бази на друго място в Европа, заяви високопоставен американски генерал, цитиран от Ройтерс. Европейски и американски медии напоследък твърдят, че Вашингтон планира да премести до една трета от стохилядните си части в Западна Европа към държави от Източна Европа и бившия съветски блок, посочва агенцията.

Според генерал Чарлз Уолд, заместник-командващ на американските сили в Европа, САЩ може да разположат само временни бази в някои нови членки на НАТО в Източна Европа.

На среща с германски представители снощи в Берлин генерал Уолд потвърди, че Вашингтон смята да намали числеността на силите си в Европа, но това не означава масово изтегляне на войски от Германия.

По думите му американската военновъздушна база Рамщайн в Германия в никакъв случай няма да бъде закрита, тъй като е "стратегически най-важната база в света днес".

На Международната конференция по сигурността в Мюнхен миналия месец американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд заяви, че Вашингтон още не е взел решение за преструктурирането на силите си в Европа и няма намерение да "наказва" Германия с изтегляне на части заради несъгласието ѝ с войната в Ирак, припомня Ройтерс.

По БТА

Споделяне

Още от Свят