САЩ ще защитават Афганистан най-малко 10 години след изтеглянето на войските

Вашингтон обеща в новодоговорения стратегически пакт да оказват военна помощ за защитата на Афганистан най-малко десет години, след като страната официално поеме контрола върху собствената си сигурност, предаде Асошиейтед прес, като се позова на афганистански служител.

Проектоспоразумението, подписано в неделя, предвижда също САЩ да предприемат такива действия само със съгласието на Афганистан. САЩ обещават също, че няма да извършват нападения срещу други страни от Афганистан според извадки от договора, прочетени от съветника по националната сигурност на Афганистан Рангин Дадфар Спанта.

Обещанието напомня, че макар силите на САЩ да се изтеглят от Афганистан през следващите две години, американските военни ще останат активни в страната дълго време след това.

Проектоспоразумението по дълго отлагания договор за стратегическо партньорство гарантира, че американците ще предоставят военна и финанасова подкрепа на афганистанците за най-малко десет години след 2014 г.

Пактът е от голямо значение за американската стратегия на изтегляне от Афганистан, тъй като дава насоки за американските сили, които остават в страната след крайния срок, и подробности за финансовата помощ за бедната страна и нейните сили за сигурност.

Най-спорните въпроси между Афганистан и американското правителство бяха решени в отделни меморандуми за разбирателство и се отнасяха за нощните нападения и контрола върху затворите.

Споразумението, прочетено от Спанта, е широко и засяга общия ангажимент за стабилността на Афганистан и човешките права. В него не се споменава конкретна численост на войските или размера и местоположението на базите, макар че се посочва, че САЩ не възнамеряват да имат постоянни военни бази в Афганистан.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?