САЩ си припомниха 11 септември 2001 г.

САЩ си припомниха 11 септември 2001 г.

САЩ си припомниха атентатите от 11 септември 2001 г., когато загинаха близо 3000 души.

Най-толямото мероприятие се състоя в Ню Йорк, където събралите се на официалната церемония в Долен Манхатън почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от трагедията. Родствениците прочетоха имената на загиналите.

В церемонията участие взе вицепрезидентът Джо Байдън.

Президенът на САЩ Барак Обама произнесе реч в Пентагона, където на 11 септември 2001 г. се вряза вторият самолет. Той заяви, че Америка воюва не с исляма, а с Ал Каида, извращаваща тази религия.

Ние никога не сме воювали и няма да воюваме с исляма. В онзи септемврийски ден нас не ни нападна религията, а Ал Каида, група хора, извращаващи понятието религия, каза американският лидер.

САЩ винаги ще пазят своите демократически традиции, увери Обама. В същата степен, в която ние осъждаме нетърпимостта и екстремизма, ние оставаме верни на традициите – традиции на толерантност и разнообразие на страната, подчерта американският президент.

По думите му терористите не просто са нападнали Америка, те са поставили под въпрос самата идея на Америка.

Те атакуваха самата идея на Америка – всичко, което сме и което представляваме в света. И затова най-голямата проява на уважение към тези, които загубихме, нашето главно оръжие в продължаващата война е предаността към това, което сме, във верността на това, което определя характера на нашата страна, заяви Обама.

Неофициалната част

Тази година паметните мероприятия минаха на заден план на фона на скандала около строителството на мястото на разрушения Световен търговски център в Ню Йорк на ислямски център с джамия, както и намерението на пастора от малка флоридска протестантска църква да извърши публично горене на Корана.

Според кореспондента на ББС в Ню Йорк това е била най-неспокойната паметна годишнина за всичките девет години от трагедията на 11 септември.

След приключването на традиционните паметни мероприятия мнозина от участниците се отправиха на демонстрация срещу строителството на ислямския център.

Привържениците на откриването на такъв център призоваха към толерантност и уважение. Противниците обаче се отправиха в съседни улици с намерението да изразят протеста си.

Част от американците смятат, че издигането на джавия редом с мястото, където хиляди хора загинаха от ръката на мюсюлмани самоубийци е кощунство.

Други настояват, че гарантираната от конституцията свобода на изповеданията и религиите дава правото да се построи молитвен дом на частна територия в Манхатън съобразно с местното заканодателство.

Междувременно флоридският пастор Тери Джоунс, който обеща да гори на 11 септември Корана, заяви в интервю по американска телевизия, че няма да изпълни заканата си.

Не, няма да горим Корана. Нито днес, нито някога в бъдеще, каза пасторът пред телевизия NBC.

"Опасните елементи"

По думите на Тери Джоунс той е искал да привлече вниманието, както сам се изрази, към опасните елементи в исляма и тази цел му се е удала.

Джоунс пристигна в Ню Йорк, където се надява да обсъди възможността за изграждането на ислямски център на друго място.

На свой ред имамът Фейсал Абдул Рауф, автор на проекта “Парк 51“, предвиждащ строежа на ислямски център в Долен Манхатън, заяви, че е готов да се срещне с всеки, който “се стреми към мира“, но че среща с Джоунс в плановете му не влиза.

Най-високопоставени държавни деятели на САЩ, включително президентът Обама, призоваха Джоунс да се откаже от горенето на Корана.

Ръководителят на Белия дом каза, че подобни действия поставят под заплаха американските военни по света.

Пасторът бе посетен от агенти на ФБР, лично му се обади министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс.

Споделяне

Още от Свят