САЩ склониха да подпишат международната декларация за правата на гейовете

САЩ склониха да подпишат международната декларация за правата на гейовете

Съединените Щати ще се присъединят към декларацията на ООН за декриминализирането на хомосексуализма, съобщи в сряда АФП.

По думите на официалните представители на Белия дом САЩ в най-скоро време официално ще уведомят Франция за намерението си да подпишат декларацията. Тя вече е подкрепена от 66 държави, включително от всички страни на Евросъюза. Против документа са мюсюлманските страни и Ватикана.

Католическите религиозни дейци изразиха безпокойство, че активизирането на движенията за правата на сексуалните малцинства може да доведе до легализация на еднополовите бракове, разрешението за осиновяване на деца от еднополови семейства и изкуственото оплождане на лесбийките, живеещи на брачни начала.

Президентът на САЩ Барак Обама се съгласи да подпише декларацията, която през декември 2008 предшественикът му Джордж Буш категорично отказа да парафира.

В момента седем от страните в света смятат хомосексуализма за престъпление, за което предвижда смъртна присъда. Това са Иран, Мавритания, Нигерия, Саудитска Арабия, Судан, ОАЕ и Йемен.

Споделяне

Още от Свят