САЩ смекчават санкциите срещу газопровода "Северен поток 2"

САЩ смекчават санкциите срещу газопровода "Северен поток 2"

Съединените щати се отказаха да налагат санкции на основната компания, участваща в изграждането на газопровода "Северен поток 2" между Германия и Русия, предаде Франс прес.

В писмо, адресирано до Конгреса, шефът на американската дипломация Антъни Блинкън заяви, че е решил да санкционира няколко руски фирми, участващи в проекта, но ще направи изключение за компанията "Норд стрийм 2" и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, който е германски гражданин.

Вашингтон продължава да смята, че газопроводът представлява "риск за европейската енергийна сигурност", но държавният секретар подчерта в документа, че изключението се прави "в интерес на националната сигурност на САЩ".

Налагането на санкции "щеше да засегне отношенията на САЩ с Германия, Европейския съюз и други европейски съюзници и партньори", обясни Блинкън на Конгреса, който гласува през 2019 г. закон, задължаващ изпълнителната власт да наложи санкции на участниците в проекта "Северен поток 2".

Германия настоява, че проектът е необходим и "възприема американските санкции като намеса във вътрешните ѝ работи", отбеляза Блинкън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят