САЩ смекчават санкциите срещу Куба преди посещението на Обама

САЩ смекчават санкциите срещу Куба преди посещението на Обама
САЩ смекчават режима на санкции срещу Куба дни преди историческото посещение на американския президент Барак Обама в Хавана, съобщиха световните агенции.
 
Новите мерки разширяват достъпа на Куба и гражданите ѝ до американски финансови институции и намаляват ограниченията при пътуване.
 
Промените ще позволят на кубинците да откриват американски банкови сметки, отбелязва Ройтерс.
 
Освен това легално пребиваващите в САЩ кубинци ще имат допълнителни възможности за получаване на стипендии и заплати над минималните за преживяване, допълва ТАСС.
 
Решението влиза в сила на 16 март.
 
Според новите правила, обявени от министерството на финансите и министерството на търговията на САЩ, американците ще могат да пътуват до Куба по индивидуални образователни програми и обмени. Освен това на американските компании се дава право да наемат кубинци наравно с граждани на други страни в съответствие със съществуващия визов режим.
 
Допуска се придобиването на кубински стоки и услуги за лично ползване. Разрешава също американски банки да обработват трансакции на кубинското правителство, които минават дори за кратко през банковата система на САЩ. Забраната на тези трансакции пречеше на Куба да купува и продава стоки в чужбина.
 
Посещението на Обама на острова е планирано за 21-22 март на фона на усилията за нормализиране на отношенията с Куба, която е само на 145 км от брега на Флорида.
Барак Обама ще бъде първият действащ президент на посещение в Куба от 1928 година.
 
Двете страни възобновяват и преките пощенски съобщения помежду си. За утре е предвиден първият полет с писма и колети на борда.
 
След 50 години пощенските съобщения между двете страни възвръщат нормалния си ритъм.  
Споделяне

Още по темата

Още от Свят