САЩ смятат, че "Ислямска държава" е използвала иприт срещу кюрдските бойци в Ирак

САЩ смятат, че "Ислямска държава" е използвала иприт срещу кюрдските бойци в Ирак

Съединените щати смятат, че джихадисти от "Ислямска държава" вероятно са използвали бойното отровно вещество иприт при нападението си срещу кюрдските бойци в Ирак в началото на седмицата. Това съобщава в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс.

Според високопоставени служители в правителството на САЩ, цитирани от вестника, "става дума за първия признак, че групировката се е сдобила със забранено химическо оръжие". "Имаме достоверна информация, че при нападението е бил използван иприт", заявил един от източниците.

Вестникът отбелязва, че "Ислямска държава" може да се е сдобила с иприт в Сирия, чието правителство през 2013 г. призна, че разполага с големи количества от това бойно отровно вещество, когато се съгласи да бъде унищожен химическия му арсенал. "Режимът на Асад в Сирия заяви през 2013 г., че всички складове, където се е съхранявал иприт, са били унищожени от сирийската армия или от международните инспектори", припомня вестникът.

Но според американското разузнаване, отбелязва "Уолстрийт джърнъл", Дамаск е укрил от инспекторите тайни складове с химически вещества.

Вестникът не изключва възможността ИД да се е сдобила с иприт и в Ирак.

"Използването на иприт може да означава, че бойните възможности на ИД рязко са нараснали, което предизвиква безпокойство. Спецслужбите на САЩ по-рано заявиха, че по техни оценки джихадистите са използвали хлор за нападения в Ирак. Хлорът впрочем не забранено химическо вещество", отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

По-рано вчера германският в. "Билд" съобщи, позовавайки се на секретен доклад на Бундесвера, че джихадисти от ИД вероятно са използвали снаряди с хлорен газ при нападение срещу кюрдските сили в Северен Ирак.

Споделяне

Още от Свят