САЩ смятат, че Сирия изважда част от химическите си оръжия от складовете

Американски служители са на мнение, че Сирия е започнала да изважда част от химическите си оръжия от складовете, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран в петък от БТА. Недекларираните ѝ запаси от нервно-паралитичния газ зарин, от горчичен газ и цианид отдавна тревожат американски служители и техните съюзници в района, пише изданието.

Американски служители са на различни мнения какви са мотивите за решението на членове на режима на Башар Асад. Някои се опасяват, че Дамаск възнамерява да използва оръжията срещу бунтовници или цивилни в кампания за етническо прочистване.

Други казват, че Асад може да се опитва да опази химическите оръжия от своите противници или да усложни усилията на западните сили да проследят оръжията.

Някои са на мнение, че Асад може би не възнамерява да използва оръжията, а да ги мести, надявайки се заплахата от химическо нападение да прогони от домовете им сунитите, за които се смята, че симпатизират на бунтовниците.

Каквато и да е мотивацията, доказателствата, че химически оръжия "влизат в играта" може да разпали конфликта в Сирия, опасяват се американски служители. Според тях това може да създаде прецедент оръжия за масово унищожение да бъдат използвани под наблюдението на САЩ.

Сирийското правителство отрече химическите запаси да са преместени. "Това е абсолютно нелепо и невярно", каза Джихад Макдиси, говорител на сирийското външно министерство. "Ако САЩ са толкова добре информирани, защо не помогнат на международния пратеник Кофи Анан да спре потока от нелегален внос на оръжия в Сирия, за да бъде прекратено насилието и да се премине към политическо решение?", каза той.

Споделяне

Още от Свят