САЩ спасява "Дженеръл мотърс" с национализация

САЩ спасява "Дженеръл мотърс" с национализация

Съдията по делото за банкрут на "Дженеръл мотърс" (GM)одобри продажбата на голяма част от активите на компанията на американското финансово министерство (US Treasury), предаде Блумбърг. "Дженеръл мотърс" обяви несъстоятелност и поиска защита от кредиторите на 1 юни.

Според съдия Робърт Гербер национализацията на автомобилния гигант е единственото, което ще го спаси от фалит. "Ликвидацията ще се отрази пагубно на кредиторите на компанията, на служителите, доставчиците и компаниите, с които фирмата оперира", мотивира се съдията.

След сделката ще продължат да функционират само най-успешните подразделения на компанията като "Шевролет" и "Кадилак", само че с по-евтина работна ръка, по-малка дистрибуторска мрежа и по-малка задлъжнялост. Останалата част от компанията ще бъде ликвидирана.

Според схемата "здравите части" от GM ще бъдат обособени в отделна компания, в която мажоритарен дял има американското правителство, а сред миноритарните собственици е канадското правителство. Продажбата ще се осъществи на останалите части.

Сделката е втората голяма победа за администрацията на американския президент Барак Обама, занимаваща се със сектора на автомобилните производители. Тя посредничи миналия месец и в закупуването на "Крайслер" от група инвеститори, водени от италианската компания "Фиат"

Новата компания, която ще поеме дейността на "Дженеръл мотърс" ще получи държавна помощ от 60 млрд. долара. Отделно държавата ще плати 50 млрд. долара за закупуване на 60% от акциите от компанията.

В рамките на следващите четири дни съдът в Ню Йорк ще приема жалби по решението, като окончателният изход от процеса по несъстоятелност на предприятието ще дойде на 10 юли. Тогава изтича и срокът, определен от Вашингтон и Отава за привършване на преструктурирането в дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?