САЩ спират $10 млн. помощ за Сърбия заради лошо сътрудничество с трибунала в Хага

Съединените щати няма да отпуснат на Сърбия и Черна гора финансова помощ от 10 милиона долара заради неуспеха на сръбските власти в сътрудничеството с Международния трибунал в Хага, съобщи в петък американският посланик в Белград Майкъл Полт, цитиран от ДПА.

През 2004 г. САЩ също отказаха да отпуснат помощ на Сърбия заради неуспеха в арестуването и предаването на обвинените във военни престъпления, припомня агенцията.

Американският посланик в Белград повтори, че според международната общност бившият военен лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич се укрива в Сърбия. Младич е обвинен в геноцид и други военни престъпления заради клането в Сребреница.

С последното решение цялата сума на спряната американска помощ за Сърбия и Черна гора възлиза на около 40 милиона долара, обобщи Майкъл Полт. Посланикът предупреди, че ако продължава липсата на сътрудничество с Хагския трибунал, САЩ ще изтеглят съветниците си от централното сръбско правителство. По думите му липсата на сътрудничество с Хага може да повлияе на американската подкрепа за реформите в Сърбия и за установяването на директни трансатлантически полети на националната авиокомпания ЯТ.

Очаква се международни кредитори, донори и инвеститори да последват действията на Вашингтон, когато взимат финансови решения за Сърбия, посочва ДПА. Помощта за Сърбия може да бъде отпусната бързо, ако тя изпълни ангажиментите си към трибунала в Хага, каза Майкъл Полт.

Споделяне

Още от Балкани

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?