САЩ спират 300 милиона долара помощ за Египет заради правата на човека

Рекс Тилърсън

Администрацията на президента Тръмп оряза почти 100 милиона долара военна и икономическа помощ за Египет и отложи още близо 200 милиона долара военно финансиране, докато не настъпи подобрение в спазването на човешките права и действия за смекчаване на ограниченията за граждански и неправителствени организации, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официални източници.

Държавният секретар на Рекс Тилърсън е решил да спре отпускането на 65,7 милиона долара военна и 30 милиона долара икономическа помощ за Египет, която е блокирана "на изчакване" още от фискалната 2014 г. Парите ще бъдат препрограмирани, което означава, че ще бъдат пренасочени към други държави.

Освен това Тилърсън е подписал заповед за отпускането на 195 милиона долара военна помощ за Египет, заявявайки, че това отговаря на националните интереси на САЩ, но е решил да отложи изпълнението ѝ. Той разполага със срок до края на фискалната година - 30 септември, за да реши - или да подпише заповедта за отпускането на помощта, удостоверявайки, че Египет отговаря на условията за спазване на човешките права, или да върне парите на финансовото министерство. Така отлагането дава допълнително време на Египет да изпълни изискванията за 195-те милиона, одобрени от Конгреса за фискалната 2016 г.

Служителите подчертаха, че САЩ продължават да смятат Египет за важен стратегически партньор, но остават сериозно разтревожени от липсата на напредък в областта на човешките права, включително приемането на нов закон за неправителствените организации, който е критикуван, че е прекален и че е използван за репресии срещу опозицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят