САЩ спират временно обучението на афганистански новобранци

Американските специални сили обявиха, че спират за известно време обучението на новобранци за афганистанската полиция и специални сили заради зачестилите нападения на афганистански полицаи и военни срещу чуждите военни в страната, съобщи вестник "Ню Йорк таймс".

 

Въпреки преценката на САЩ от българското военно министерство обявиха, че българските екипи, които се занимават с обучение, няма да преустановят работата си. Военният министър Аню Ангелов съобщи в понеделник, че заповедта на командващия международните сили в Афганистан генерал Джон Алън не се отнася са районите, в които служат българи.

 

В момента в Афганистан служат около 600 български военни, които най-вече изпълняват задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

 

Предстои България да изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.

 

През 2012 година ще бъде изтеглен само българският медицински екип в Херат, в началото на 2013 ще бъде върната охранителната рота от Кабул, а най-опасното българско участие – охраната на летището в Кандахар - ще бъде прекратено до края на 2014 г.

 

След 2014 г. се предвижда само участие в процеса на обучение и подготовка на афганистанските национални сили за сигурност чрез екипите за връзка и обучение.


От началото на годината при нападения на местни полицаи срещу чужди военнослужещи загинаха 45 души, като повечето са американци.

 

Афганистанската полиция и афганистанските специални сили са над 20 000 души, което е около 7 процента от афганистанските сили за сигурност.

 

Подготовката на новопостъпилите афганистанци в двете звена се спира заради процес на тяхната щателна проверка. Той може да отнеме един или два месеца, поясни говорител на американските специални сили.

 

Мярката не касае обучението на новопостъпили афганистанци в афганистанската национална армия и афганистанската национална полиция, които общо наброяват над 350 000 души. 

Споделяне

Още от Свят