САЩ стават световен лидер по добив на нефт и газ през 2017 г.

САЩ стават световен лидер по добив на нефт и газ през 2017 г.

До 2017 г. САЩ може да изпревари Саудитска Арабия по добив на нефт и да стане най-големият производител на черното злато. Това прогнозира Международната енергийна агенция (МЕА) в понеделник.

През 2015 г. САЩ ще заемат първо място в света по добив на природен газ, посочи пред Ройтерс главният икономист на МЕА Фатих Бирол. Така Америка ще задмине Русия и по този показател, след като по данни на БиПи Москва загуби лидерството си на износител на газовия пазар през 2009 г.

По-рано и руското Министерство на икономиката призна, че е възможно "Газпром" да срещне трудности с продажбата на газ в Европа през 2016 г., след като САЩ успеят активно да изнасят горивото си.

Според анализите на МЕА до 2035 т. Америка ще може напълно да осигурява собствените си нужди от енергоресурси заради ръста на добива на нефт, шистов газ и благодарение на разработките в областта на алтернативната енергия. По данни на "Уолстрийт Джърнъл" до края на годината собственото производство на суровини на САЩ ще достигни 6.5 млн. барела в денонощие и то за сметка на шистовия газ. В същото време се очаква в страната да намалее търсенето на енергорусерси заради енергоефективните технологии. В момента САЩ внасят около 20 процента от необходимата им енергия. потреблението на нефт в денонощия е 18.7 млн. барела.

Две седмици по-рано енергийното министерство на САЩ излезе с прогнози, според които добивът на нефт, биогорива и въгреводородни кондензати през тази година ще нарасне със 7 процента до 10.9 млн. барела в денонощие, което е най-големият ръст от 1951 г. насам. Очакванията са следващат година да се стигнат 11.4 млн. барела, докато Саудитска Арабия ще произвежда по същото време 11.6 млн. барела, а Русия – 10.4 млн. барела.

Според Ситибанк пък добивът на нефт на САЩ ще стигне 13.14 млн. барела в денонощие.

САЩ бяха първи в света по добив на нефт през 2001 г., когато Саудитска Арабия сви рязка своето производство заради срива в цените на суровината след терористичните атаки на 11 септември. След това лидерството си разменят Саудитска Арабия и Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес