САЩ свалиха за пръв път самолет на сирийската армия

В отговор Москва прекрати обмена на информация за избягване на инциденти в Сирия

Ф/А 18 Супер Хорнет

САЩ потвърдиха, че американски боен самолет Ф/А 18 Супер Хорнет е свалил сирийски бомбардировач в сирийската провинция Ракка, което доведе до ново обтягане на отношенията с Москва.

Сваленият самолет е хвърлял бомби над позиции на сили, подкрепяни от международната коалиция на около 40 км от Ракка и е бил свален при "колективна самоотбрана на войски на коалицията и техни партньори" от Сирийските демократични сили (СДС) близо до Табка.

Сирийската армия съобщи малко преди това, че водената от САЩ коалиция е свалила сирийски самолет, който изпълнявал бойна мисия срещу Ислямска държава.

Това е първият случай, при който водената от САЩ антитерористична коалиция сваля самолет на режима на президента Башар Асад, който се ползва с подкрепата на Москва. САЩ по-рано атакуваха проправителствени сили и по земя, за да предпазят американските части, разположени близо до границата с Ирак.

Само няколко часа по-късно Москва съобщи, че отново прекратява взаимодействието със Съединените щати по меморандума за избягване на инциденти в Сирия.

Решението влиза в сила от днес, обяви руското министерство на отбраната.

То призова американското военно командване да проведе внимателно разследване на случая и да представи неговите резултати, както и мерките, които ще предприеме.

Руското министерство на отбраната осъди свалянето на бомбардировача като "нарушаване на международното право и военна агресия срещу (Сирия)", както и като "цинично нарушаване на суверенитета на (тази страна)".

Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, които летят западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия, предупреди военното ведомство на Руската федерация.

Руският зам.-външен министър Сергей Рябков каза, че свалянето на сирийския правителствен самолет от САЩ е стъпка към опасна ескалация и Москва.

Пред журналисти руският дипломат каза, че американският удар е "продължение на американската линия на пренебрегване на нормите на международното право" и че "това не само е акт на агресия, но и подпомагане на терористите, срещу които САЩ твърдят, че се борят".

Рябков заяви също, че новите санкции, които Вашингтон смята да наложи на Русия, ще принудят Москва да вземе ответни мерки.

Той съобщи, че на среща в Санкт Петербург на 23 юни със зам.-държавния секретар на САЩ Томас Шанън ще обсъдят проблеми на двустранните отношения.

Сирийският президент Башар Асад е подкрепян в продължаващата шеста година гражданска война от Русия, Иран и регионални шиитски милиции, включително Хизбула, която е близък съюзник на Техеран и заклет враг на Израел, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Свят