САЩ търсят подкрепа в Европа за предоговаряне на ядрената сделка с Иран

Великобритания, Франция и Германия обаче предлагат още санкции

САЩ търсят подкрепа в Европа за предоговаряне на ядрената сделка с Иран
Съединените щати се опитват да спечелят подкрепата на водещи европейски страни за предоговаряне на сключената през 2015 г. ядрена сделка с Иран, каза вчера високопоставен американски представител, цитиран от ДПА. 
 
По думите на Брайън Хук, заемащ висок политически пост в Държавния департамент, президентът Доналд Тръмп е разпоредил на американски дипломати да привлекат на своя страна Великобритания, Германия и Франция в срок до 12 май.
 
"Имаме много добри дискусии", каза Хук във Виена, където днес се срещна със свои колеги от Великобритания, Германия, Франция, Русия, Китай и Иран за разговори по ядреното споразумение. 
 
Тръмп заплашва да изтегли подписа на САЩ под сделката за ограничаване на иранските ядрени програми в замяна на отменяне на част от санкциите срещу Техеран. Датата 12 май  е възможният краен срок за промени в условията на споразумението, след който САЩ може едностранно да възстановят санкциите си срещу Иран.
 
Брайън Хук поясни, че според виждането на Тръмп към текста на сделката от 2015 г. трябва да се добави удължаване на времетраенето на приетите от Иран ограничения в ядрените му разработки, въвеждане на по-строги международни инспекции и на рестрикции върху производството на ракети с голям обсег.
 
В същото време Великобритания, Франция и Германия предлагат Европейският съюз да наложи нови санкции срещу Иран заради балистичните му ракети и ролята му във войната в Сирия, за да убедят САЩ да запазят ядреното споразумение с Техеран, предаде Ройтерс, като се позова на поверителен документ.
 
Предложението е част от стратегия на ЕС да спаси споразумението, ограничаващо ядрената програма на Иран в замяна на премахване на редица санкции, като покаже на американския президент Доналд Тръмп, че има други начини за противодействие на иранската сила в чужбина
 
Запознати източници казаха, че съвместният документ е бил изпратен в столиците на страните от ЕС вчера, за да се проучи каква е подкрепата за подобни санкции, тъй като за въвеждането им ще е необходимо одобрението на всички държави членки.
 
Предложението ще бъде обсъдено от външните министри от ЕС на закрито заседание в понеделник в Брюксел, заявиха дипломати.
 
На 12 януари Тръмп постави ултиматум на европейските страни по сделката. Според него те трябва да се съгласят да "поправят ужасните недостатъци на иранската ядрена сделка", защото в противен случай той няма да удължи облекчаването на американските санкции.
 
Иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи заяви, че евентуални нови санкции на ЕС срещу Иран ще окажат пряко въздействие върху ядреното споразумение.
 
"В случай че някои европейски страни предприемат действия за налагане на неядрени санкции срещу Иран, за да удовлетворят американския президент, те ще направят голяма грешка и ще видят прекия резултат от това върху ядрената сделка", каза той.
 
"По-добре европейските страни да продължат сегашните си действия за убеждаване на Америка да спазва обещанията си по ядрената сделка и ефективно да я изпълнява във всичките ѝ части с добра воля и в продуктивна атмосфера", заяви Аракчи.
 
"Ако Америка се изтегли от сделката и бъдат възобновени едностранните санкции, ние определено няма да продължим споразумението, защото то няма да служи на нашите интереси", каза той.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?