САЩ търсят решение за Сирия, но без да трябва първо Асад да си тръгне

САЩ търсят решение за Сирия, но без да трябва първо Асад  да си тръгне
САЩ търсят политическо решение на кризата в Сирия и няма да настояват за незабавно оттегляне на сирийския президент Башар Асад, каза в четвъртък съветникът на президента Доналд Тръмп по вътрешната сигурност и борбата с тероризма.
 
"Не мисля, че за нас е важно да казваме, че първо Асад трябва да си тръгне", заяви Том Босърт на Аспенския форум по сигурността - годишна среща на служители и експерти от областта на разузнаването и националната сигурност. "САЩ все пак биха искали Асад да си тръгне в някакъв момент. Това ще бъде желаният от нас резултат."
 
Босърт каза, че е необходимо в Сирия да има политически изход, а не такъв, който е наложен с военни средства и при който няма политическа стратегия за запълване на вакуума в ръководството. Все пак той каза, че оставането на Асад на власт не предлага най-добрата надежда за мирна Сирия. Независимо дали напускането на Асад "настъпи първо или второ, или скоро след това, то ще бъде хубав изход".
 
Босърт направи изявлението, след като медиите съобщиха, че Тръмп е решил да прекрати съществуващата от години тайна програма на ЦРУ за въоръжаване и обучаване на умерените сирийски бунтовници, които се бият срещу правителството на Асад. Русия отдавна настоява Съединените щати да спрат програмата.
 
"Вашингтон пост" съобщи в сряда за преустановяването на тайната програма. Служители казаха пред вестника, че спирането на операциите свидетелства за интереса на Тръмп към намиране на начини за работа с Русия. Програмата беше важен елемент, започнат от правителството на Обама, за оказване на натиск върху Асад с цел да се откаже от властта.
 
ЦРУ започна тайната операция през 2013 г. за въоръжаване, финансиране и обучение на умерена опозиция на Асад. Според някои оценки ЦРУ е обучило около 10 000 бойци.
 
През октомври 2015 г. подкрепяните от ЦРУ бунтовници бяха бомбардирани при руските военновъздушни акции в Сирия. Американски служители казаха тогава, че руската военновъздушна операция има за цел да отслаби финансираните от САЩ групи и други умерени бойци, които се бият срещу силите на Асад.
 
Директорът на ЦРУ Майк Помпейо, който по онова време беше републикански конгресмен, представляващ Канзас, каза тогава, че руснаците са напълно наясно кого атакуват и че бомбардираните места не са свързани с бойците на "Ислямска държава".
 
Години наред усилията на ЦРУ бяха неуспешни, а някои конгресмени предлагаха да бъде съкратен неговият бюджет. Някои подкрепяни от ЦРУ бунтовници бяха заловени; други дезертираха в екстремистки групировки. Но в края на 2015 г. подкрепяните от ЦРУ групи, биещи се заедно с по-екстремистки фракции, започнаха да постигат напредък в Южна и Северозападна Сирия.
Някои представители на сирийските бунтовници казаха, че още не са официално запознати, че САЩ спират своята програма за подкрепа на умерената опозиция. Един предупреди, че подобен ход, ако това е вярно, ще направи екстремистките групировки по-силни.
 
Дезертиралият от армията полковник Ахмад ал Хамада, който сега е в бунтовническа група, известна като Северна дивизия, каза по телефона от Турция: "Има голяма въпросителна относно американското решение. Умерената сирийска опозиция би трябвало да получава тази подкрепа."
 
"Опозицията, подкрепяна от САЩ и други страни, се бие срещу режима на Башар Асад, използвал химически оръжия, за да убива сирийския народ. Тя се бие също така срещу Даеш и други групировки, смятани за терористични организации", каза той.
 
"Прекратяването на подкрепата означава, че правиш умерената сирийска опозиция слаба пред групи, които са по-силно на място", предупреди Ал Хамада.
 
Той добави, че ако страните, които подкрепят сирийската опозиция, са въоръжавали по-сериозно умерените групи, твърдолинейните бойци не биха станали толкова силни.
 
"Умерените групи са силната опозиция, която може да помогне да се предотврати възхода на екстремистките групировки в региона", каза той, като добави, че САЩ би трябвало да въоръжават, обучават и помагат на умерените бунтовнически групи в битката им срещу правителството на Асад и екстремистките групировки като "Ислямска държава" и Ал Каида.
 
"Като не въоръжават умерената опозиция, те косвено правят екстремистките групировки по-силни с бързи темпове."
 
Ал Хамада каза, че САЩ продължават да подкрепят предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили, "които сирийският народ смята за отцепническа, а не за национална група". СДС са главна сила, която се бие срещу ИД в Сирия.
 
Говорителят на коалицията Южен фронт, която включва десетки умерени бунтовнически групи и се бие срещу сирийските правителствени сили в южната част на страната, майор Исам ел Райес каза, че не са уведомени за спирането на програмата на ЦРУ, и добави, че ще коментира само когато има официално изявление. 
 
Босърт защити политиката на Тръмп в Сирия.
 
"Това, което очевидно прави този президент, осигурява известно прекратяване на огъня, което е трайно, чрез известно сътрудничество с руснаците въпреки цялата политическа врява у дома. . . . Мисля, че той показва желание поне да съществува безопасно убежище, така че да нямаме бежански и миграционен проблем, който да тормози Европа и евентуално Съединените щати по начин, който да не ни позволява да упражняваме контрол върху сигурността."
 
Андрю Таблър от Вашингтонския институт за близкоизточна политика каза на форума по сигурността, че тайната програма е ръководена от два оперативни центъра - един в Йордания и един в Турция.
"Това, което тя прави с течение на времето и с много ограничена тайна подкрепа, е, че подкрепя редица групи . . . които се бият срещу режима на Асад", каза Таблър.
 
"Това не е успешна стратегия в редица отношения. Едно от тях е, че при тайната програма няма политическа съгласуваност. Много е трудно да накараш участниците в една революция да изместят политическия си фокус в различна посока."
Споделяне

Още от Свят