САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Снимката е архивна

САЩ обявиха официално във вторник, че е извършено успешно изпитание на конвенционална крилата ракета с наземно базиране и с обсег над 500 км. Подобен тест бе забранен по силата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, но Вашингтон се оттегли от споразумението само преди три седмици. Аргументът бе, че Русия нарушава договора. Властите в Кремъл отхвърлиха обвиненията, а сега на свой ред критикуват САЩ, че оттеглянето от договора е било постановка.

Американската ракета е изстреляна от мобилна пускова установка на остров Сан Никълъс край Калифорния. Тя успешно е поразила целта си след полет от над 500 км, се казва в съобщението на американското военно министерство. Събраните в хода на това изпитание данни ще бъдат използвани при разработването бъдещия ракетен потенциал със среден обсег на САЩ.

Представители на САЩ нееднократно са допускали възможността да извършат тест на крилата ракета с наземно базиране в края на август,. В средата на март т.г. служители на Пентагона обясниха, че тестът ще е с ракета "Томакох" с обсег от хиляда километра.

През ноември САЩ планират да извършат изпитание и на балистична ракета с наземно базиране с междинен обсег. Военното министерство обяви, че ще бъде тествана "съвършено нова ракета", подобна на "Пършинг-2". Американските ракети "Пършинг-2", бяха унищожени до 1991 г. в рамките на изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Действията на САЩ предизвикаха реакцията на Китай и Русия.

"Едностранните действия на САЩ ще възобновят надпреварата във въоръжаването", обяви китайското правителство и предупреди за опасност от "ескалация на военните конфронтации", предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"Тестът ще има тежки отрицателни последици за регионалната и международната сигурност", каза говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

Според Пекин ракетното изпитание "доказва, че истинската цел на американското изтегляне (от международния договор) е била да се напредва безконтролно към разработването на ракета и да се води борба за едностранно военно превъзходство".

Подобна е и руската позиция. "Изпитването от САЩ на конвенционална крилата ракета с наземно базиране предизвиква съжаление и показва, че САЩ отдавна са се готвили за оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег", коментира руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Всичко това предизвиква съжаление . . . Не се поддаваме на провокации. Както беше заявено във Франция от президента на Русия (Владимир Путин), ние отново потвърждаваме, че се придържаме към едностранния мораториум за разполагане на наземни ракетни системи със среден обсег, докато подобни системи не бъдат разположени от САЩ, в който и да било район на света", каза руският заместник-външен министър.

"Вероятно не може да има по-ясно и явно потвърждение на това, че разработването на съответните системи се прави в САЩ отдавна и че подготовката за оттеглянето от договора е включвала съответните научно-изследователски и опитно-конструкторски разработки", отбеляза Рябков.

Споделяне

Още от Свят