САЩ тестват хиперзвуков самолет

Компютърно изображение на Уейврайдър

Военното министерство на САЩ е провело тест на хиперзвуков самолет, който по проект трябва да достигне скорост шест пъти по-голяма от тази на звуковите вълни или близо 6900 км/ч, съобщава ББС в сряда. Машината е кръстена Уейврайдър (Waverider, ездачът на вълни), а тестът е проведен над Тихия океан.

Ако самолетът развие проектната си скорост, той ще може да измине разстоянието от Ню Йорк до Лондон за час. Пентагона и НАСА имат за цел чрез Уейврайдър да създадат по-бързи ракети. По време на теста през юни 2011 година самолетът успя да постигне скорост 5 мах (пет пъти скоростта на звука), но не можа да изпълни проектните си показатели.

 

Проектът на САЩ може да помогне за създаването на пътнически самолет, който да пътува със скорост няколко път над тази на звука. До този момент френско-английският Конкорд остава единственият такъв самолет, който е изпълнявал комерсиални полети, преди да бъде спрян от полети през 2003 г.

 

От своя страна Европейската космическа агенция EADS планира до 2050 г. да пусне за комерсиални полети самолет, който да достига четири пъти скоростта на звука. Проектът бе представен по последното авиоизложение в Париж.

Споделяне

Още от Свят