САЩ трябва да се подготвят за следващия ход на Иран в Сирия

САЩ трябва да се подготвят за следващия ход на Иран в Сирия

Докато правителството на Тръмп се радва на ново споразумение за замразяване на бойните действия в Южна Сирия, режимът на президента Асад и Иран се готвят за следващата фаза от продължителната война, при която ще се опитат да завладеят останалата част от страната. Дали Иран ще успее, зависи до голяма степен от това дали САЩ ще осъзнаят, а после и ще противодействат на тази стратегия.

Техеран изсипва хиляди бойци в новозавзетите територии и изгражда военни бази. Въпреки че подкрепяните от САЩ сили държат територии източно от река Ефрат в югоизточната част на Сирия, както и по границите с Израел и Йордания на югозапад, Иран показа намерението си да помогне на Башар Асад да си върне цяла Сирия.

Иранският генерал-майор Касем Солеймани, командващ задграничните операции на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, наскоро беше засечен в източния сирийски град Дейр аз Зур. Това показа колко важен приоритет за Иран е да поеме контрола над богатия на петрол близък район. Солеймани беше забелязан също близо до град Абу Камал, който се намира на границата, точно срещу иракския град Каим, и е последният участък от трасето по суша, което Иран се опитва да установи от Техеран до Бейрут.

Споразумението, сключено от президента Тръмп с Владимир Путин в Азия, беше представено като начин да се гарантира, че освободените области на Сирия ще бъдат извън контрола на Асад, и да се даде възможност на чуждестранните бойци да напуснат. Руският външен министър Сергей Лавров обаче каза, че Москва не смята да настоява пред Иран да изведе войските си от Сирия.

Какво може да се направи тогава? Специална група от бивши висши американски дипломати и военни предложиха как Тръмп да попречи на Иран да получи контрол над онова, което остана от освободена Сирия, и да изпълни собственото си обещание да възпре иранското влияние в района.

"Възможно най-неотложно САЩ трябва да създадат реални пречки пред стремежа на Техеран към пълна победа над режима на Асад в Сирия. Времето е от ключово значение", се казва в доклад на вашингтонския Еврейски институт за национална сигурност на Америка.

Първо, САЩ трябва да огласят ясна политика в Сирия, която премахва подозренията, че се готвят да се изтеглят сега, след като халифатът на "Ислямска държава" рухна. Тази политика трябва недвусмислено да покаже, че американското военно присъствие на място и по въздух ще се запази, за да гарантира, че ИД няма да надигне отново глава и Асад няма да завземе отново цялата страна, както и да обезпечи сигурност за процеса на възстановяване.

Второ, правителството на Тръмп трябва да увеличи съдействието си за сунитските общности, които имат късмета да живеят извън управлението на Асад, и да подпомага подкрепяните от САЩ местни групировки да контролират ценната територия в Югоизточна Сирия. Тази територия може да осигури на местните общности икономически ползи сега и средство за политически натиск в бъдеще.

Трето, САЩ би трябвало да работят с регионалните съюзници, за да не се допусне Иран да прехвърля оръжие и войски в Сирия. Това ще изисква забрана на доставките по море и гаранции, че подкрепяните от САЩ сили контролират ключови погранични градове в Сирия и Ирак. Тези стъпки могат да парират иранската агресия, без да се стига до въоръжен конфликт с Техеран.

"Трябва да попречим на Иран да създаде полумесец на влияние. Трябва да продължим да градим нашата коалиция със страни със сходен начин на мислене", каза съпредседателят на специалната група, бившият генерал от ВВС Чарлз Уолд.

Тръмп е прав, като подчертава, че при раздаването са му се паднали ужасни карти в Сирия. До сегашната ситуация там се стигна заради политиката на колеблива подкрепа на правителството на Обама към сирийските бунтовници и пожелателната дипломация, неподкрепена от натиск. Тръмп обаче не бива да повтаря грешките на Барак Обама.

"Имаме възможност да изиграем картите си по всякакъв начин, ако сме достатъчно умни да ги изиграем", каза другият съпредседател на специалната група - бившият американски посланик в Турция Ерик Еделман.

В САЩ няма желание за продължителна военна мисия в Сирия, но военните командири още помнят поуките от изтеглянето на американците от Ирак пред 2011 г. Миналата седмица министърът на отбраната Джим Матис обеща американските сили да останат, за да предотвратят поява на "ИД 2" и докато политическият процес набере скорост, но не каза, дали Америка ще парира иранската агресия.

Американският интерес в областта на националната сигурност е ясен. Продължителен ирански контрол в освободените от режима и "Ислямска държава" сирийски райони би довел до още по-голяма нестабилност, би подхранил екстремизма и удължил кризата.

"Американската коалиция с партньорските сили на място бяха ключът за разгрома на ИД, но освобождаването на сирийците от ИД, за да попаднат в ръцете на Иран, само ще продължи радикализацията в страната", заяви Муаз Мустафа, изпълнителен директор на организацията Сирийска специална група за спешни действия.

Постоянно ни се казва, че няма военно решение на сирийската криза, което е така. Вярно е обаче също, че не е възможно дипломатическо решение, докато Иран и Асад продължават да се стремят към военна победа и да се измъкват безнаказано.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?