САЩ твърдят, че лидерът на "ИД" Ал Багдади вече е напуснал Мосул

Ал Багдади

Лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади вече не се намира в Мосул, където през юли 2014 г. направи единствената си поява на обществено място, заяви служител на американското министерство на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Той вероятно е напуснал още преди Мосул и Тал Афар да бъдат обградени от иракските сили", заяви служителят.

Джихадистите са притиснати в ъгъла в Ирак и принудени да отстъпват в Сирия, отбелязва АФП. В Сирия те са изправени срещу три сили: турската армия и съюзените с нея сирийски бунтовници в северната част на страната, подкрепяните от Русия сили на сирийското правителство и подкрепян от САЩ арабско-кюрдски съюз край техния бастион Ракка.

Силите на сирийския режим засилват контрола си над района Ал Хафса, разположена близо до р. Ефрат. Те са подкрепяни от интензивни руски бомбардировки по позициите на "Ислямска държава", съобщи Рами Абдел Рахман, директор на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

След загубата на Мосул и Ракка "Ислямска държава" планира да се оттегли в долината на Ефрат, за да продължи да функционира като псевдодържава, заяви американският представител.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?