САЩ убеждават иракските кюрди да приемат турски войски

САЩ ще продължат усилията си за преодоляване на възраженията на кюрдските политици в Ирак срещу изпращането на турски войници в силите за стабилизиране на страната, съобщи американският държавен секретар Колин Пауъл, цитиран от Ройтерс.

С посещение в кюрдската част на Ирак днес приключи двудневната му визита в страната. Той участва във възпоменателна церемония в градчето Халабаджа, чието население е било атакувано с химическо оръжие по време на режима на Саддам Хюсеин.

Иракските кюрди се обявиха срещу изпращането на турски военни в Ирак заради начина, по който турската армия подходи към кюрдите в Турция, отбелязва Ройтерс.

"Турските военни се възприемат с особена чувствителност. Въпреки това ще продължим да обсъждаме въпроса. Днес аз ги помолих да проявят непредубеденост", каза пред репортери в Кувейт Пауъл. Той допълни, че тази чувствителност трябва да бъде преодоляна и може да бъдат обсъдени начините как това да стане.

Американският държавен секретар каза, че иракските политици са изразили безпокойство във връзка с евентуалното изпращане на турски военни в Ирак по време на разговори в Багдад вчера, както и при среща на Пауъл с кюрдски лидери в град Халабжа днес.

По-рано този месец министърът на външните работи на Ирак Хошиар Зебари, кюрд по националност, заяви, че би предпочел да види в състава на миротворческите сили подразделения от арабските, а не от съседните страни, припомня агенцията.

Иракският съд ще реши съдбата на членовете на бившия режим

Държавният секретар участва днес в откриването на мемориал и музей в Халабджа, където през 1988 г. в един - единствен ден са загинали около пет хиляди иракски кюрди, след като били атакувани с химически газ.

Преди да започне военната си кампания срещу Багдад, Вашингтон често пъти цитираше това химическо нападение като доказателство за опасността, която представлява бившият иракски режим.

Пауъл каза пред насъбралото се множество от няколкостотин души, че САЩ са заловили човека, смятан за отговорен за масовото убийство - Али Хасан ал- Маджид, известен още като "Али химика" и че "той ще стои в затвора, докато иракски съд не реши съдбата му", предаде Би Би Си.

"Аз не мога да ви кажа, че Саддам Хюсеин беше жесток тиранин - вие знаете това. Това, което мога да ви кажа е, че случилото се тук през 1988 г., няма да се повтори отново", заяви Пауъл.

В церемонията, която се състоя се пред дългите редици от над 600 бели плочи, поставени над масовите гробове на избитите кюрди, участваха и близки на загиналите. Някои от тях са изгубили в нападението срещу Халабджа по 7-10 свои роднини.

Когато след официалната церемония Колин Пауъл се смеси с тълпата, много хора се хвърлиха към него, облени в сълзи, и му поднесоха цветя.

Целта на посещението Пауъл в Халабджа бе да се привлече вниманието към престъпленията, извършени от бившия иракски режим, и да се напомни на света, че бившите управляващи са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ, коментира Ройтерс.

Поетапно възстановяване на суверенитета на Ирак

Визитата на държавния секретар е обаче фокусирана основно върху необходимостта от възстановяване суверенитета на Ирак, отколкото върху издирването на оръжия за масово поразяване.

При пристигането си в Багдад вчера Пауъл каза, САЩ не желаят да стоят в Ирак и ден повече, отколкото това е необходимо, но и че няма да напуснат страната, докато не бъде приета новата конституция и не бъде формирана нова администрация, предаде Би Би Си.

По време на първата си визита в Ирак след падането на режима на Саддам Хюсеин, Пауъл заяви, че е направен значителен напредък към демокрация и самоуправление в Ирак, но каза, че основна заплаха за процеса са подривните елементи, които проникват в страната и се опитват да го саботират.

Вчера държавният секретар се срещна в Багдад с иракския външен министър Хошиар Зебари и с американския граждански администратор на Ирак Пол Бремър. При разговорите си Пауъл подчерта необходимостта от поетапното възстановяване на суверенитета на Ирак и отхвърли френското предложение за бърз преход.

Колин Пауъл избягна да даде точен график за това кога Ирак ще има самостоятелно управление.

"Най-лошото нещо за нас ще бъде да форсираме този процес прекалено бързо, преди да има капацитет на правителството и база за легитимност - тогава то ще се провали", каза държавният секретар.

Той призна, че все още има различия с някои страни - членки на Съвета за сигурност, които настояват за по-бързо предаване на властта на иракската администрация.

Пауъл определи като "изцяло нереалистично" френското предложение за създаване на ново иракско правителство в рамките на един месец.

Временният иракски външен министър Хошиар Зебари беше малко по- конкретен: "Ние се надяваме към средата на 2004 г. или преди края на годината да сме в състояние да имаме суверенно, иракско, избрано, легитимно правителство".

Опитите на водената от САЩ коалиция да възстанови реда и сигурността в Ирак са саботирани от ежедневните нападения срещу техните сили.

След срещата с представители на Преходния управляващ съвет в Багдад Пауъл предупреди, че сигурността остава главна грижа.

Думите му бяха потвърдени от поредното нападение с гранатомети срещу патрулиращи американски войници в Багдад, при което един от тях е бил убит.

През изминалата нощ американските войски атакуваха три къщи в Тикирт - родния град на Саддам и арестуваха пет души, които са свързани с продължаващите нападения срещу коалиционните сили.

В неделя Пауъл каза, че най-голямата нова заплаха са терористите, които се опитват да се инфилтрират в страната с цел да пречат на установяването на демокрация и самоуправление в Ирак. Ние няма да позволим това да се случи, посочи държавният секретар. Според груба преценка, става дума за около 100 терористи, посочи Пауъл и отново изтъкна, че американските сили могат да се справят с проблема, предаде Фокс нюз.

След днешната церемония в Халабджа Пауъл се срещна с двамата лидери на иракските кюрди - Масуд Барзани, ръководител на Демократическата партия на Кюрдистан, и Джалал Талабани, лидер на Патриотичния съюз на Кюрдистан. Това са двама от общо петимата кюрдски представители в 25-членния Преходен управляващ съвет, създаден от САЩ през юли като първа стъпка към демократизацията в Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?