САЩ удължиха с година действието на санкциите срещу Русия

Западът допуска отслабване на мерките само при пълно изпълнение на споразуменията от Минск

САЩ удължиха с година действието на санкциите срещу Русия

Президентът на САЩ Барак Обама продължи с една година срока на действие на редица санкции, въведени по-рано срещу Русия заради участието и в украинската криза.

Става въпрос за санкции, които засягат редица руски граждани, включително официални лица, както и представители на правителството на бившия президент на Украйна Виктор Янукович. Освен това, мерките обхващат редица едри бизнесмени от Русия, няколко компании и ръководството на самообявените Донецка и Луганска народни републики.

Обама мотивира решението си с наличие на ситуация, в която “има необичайна и извънредна заплаха за сигурността и външната политика на САЩ“.

“Тази заплаха представлява политика и хора, които подриват демократическите процеси и институции на Украйна, застрашават мира, сигурността, стабилността, суверенитета и териториалния интегритет на Украйна и допускат неправилното използване не принадлежащите ѝ средства“, посочват от Белия дом.

Президентът на САЩ и европейските лидери вече се разбраха при необходимост да вземат бързо решение за налагане на допълнителни санкции срещу Русия. Тези санкции ще бъдат въведени, ако мирното споразумение за украинския конфликт не бъде реализирано.

Лидерите на САЩ и ЕС са изразили “надежда за успешно и цялостно реализиране на минските споразумения и са се съгласили, че отслабването на настоящите санкции ще бъде свързано с цялостното реализиране на тези споразумения“, се казва в изявление на Белия дом.

В неделя се проведе видеоконферентна връзка между канцлерката Ангела Меркел и президентите на САЩ Барак Обама и на Франция Франсоа Оланд, премиерите на Великобритания Дейвид Камерън и на Италия Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че лидерите са подчертали, че изпълнението на Минските споразумения и съществуващите санкции срещу Русия са тясно свързани.

"Това значи, че санкциите може да се отменят едва ако Минските споразумения бъдат изцяло изпълнени. Същевременно те потвърдиха, че са готови да наложат нови санкции в случай на подновена ескалация", каза говорителят на Меркел.

"Работата на ОССЕ и нейната мониторингова мисия е от важно значение за изпълнението на Минските споразумения и трябва да бъде подкрепена и усилена", смятат западните лидери.

"Освен това бе постигнато съгласие по необходимостта да се окаже подкрепа на Украйна както във финансов план, така и с предоставяне на консултантски услуги", заяви Зайберт. За тези усилия е нужна воля за реформи от страна на украинските власти, отбеляза той.

"Основната цел остава изграждането на Украйна, която на основата на самоопределението и запазването на териториалната си цялост да може да определя собствения си път", посочи Зайберт.

Говорителят на Меркел съобщи още, че в разговорите е била обсъдена и "ситуацията в Либия", но не даде повече подробности, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?