САЩ удариха със санкции Божков, Пеевски и още четирима души заради корупция

Вашингтон твърди, че хазартният бос неколкократно е подкупвал "действащ политически лидер"

Божков, Пеевски и Желязков

Васил Божков, Делян Пеевски и свързаният с Пеевски висш служител на спецслужбите Илко Желязков са санкционирани от САЩ за сериозна корупция. Санкциите срещу бившия хазартен бос, срещу бившия депутат от ДПС и действащия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС са по Глобалния закон Магнитски. Други трима българи - бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившият главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов, също са санкционирани от САЩ заради корупция, но по-леко.

"Тези действия са насочени срещу Васил Крумов Божков, изтъкнат български бизнесмен и олигарх; Делян Славчев Пеевски, бивш депутат; Илко Димитров Желязков, бивш заместник-ръководител на българската Държавна агенция за технически операции, назначен в Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства", се казва в съобщението на Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите на САЩ.

Тримата са санкционирани с указ 13818 на базата на закона "Магнитски", насочен срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света.

Пълен списък с компаниите на Божков и Пеевски, срещу които са наложени санкциите ТУК.

"Днешното публично обявяване на санкции представлява най-широкообхватното действие на глобалния закон "Магнитски", предприето за един ден в историята на програмата, насочено срещу 65 физически и юридически лица за техните значителни корупционни действия в България", посочва американското правителство.

"Тези санкции съвпадат с допълнителни действия, взети от Държавния департамент за да бъдат публично обозначени Пеевски и Желязков, както и други, според Секция 7031(с) заради участието им в корупция", обясняват от Вашингтон.

Под удара на решението на Вашингтон попадат и "мрежите" на споменатите трима българи, които обхващат 64 организации, включително партията на Божков "Българско лято", която е регистрирана за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Обявените санкции разкриват злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с публични институции с цел лична печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ.

Безпрецедентният акт на администрацията на президента Джо Байдън идва в момент, когато България е на прага на предсрочни избори. Първата мишена – Васил Божков – е с над 18 повдигнати обвинения от страна на българската прокуратура и се укрива в Дубай, но оглавява партия и възнамерява да влиза в парламента. Далеч по-голям удар за българската прокуратура и досегашните управляващи от ГЕРБ е посочването на Делян Пеевски като корумпиран олигарх. След оттеглянето му от политиката не е ясно къде пребивава Пеевски, но неофициално се твърде, че той също е в Дубай. Въпреки многобройните медийни разкрития и сигнали срещу него, до момента прокуратурата не го е викала дори за разпит, по който и да е от казусите. Изненадата в триото е присъствието на Илко Желязков.

Първият санкциониран българин от САЩ заради корупция бе съдията Андон Миталов през февруари 2020 г. с мотива, че е освободил обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде в Русия, където беше награден лично от президента Владимир Путин.Тогава новината бе посрещната с известно разочарование от българското общество, което очакваше по-силен и категоричен сигнал от Вашингтон, че е наясно кои са истинските проводници на корупцията в България.

Настоящият ход на САЩ доказва последователното поведение на посланик Херо Мустафа, която още с поемането на поста в България заяви, че е безкомпромисна към корупцията. Преди оповестяването на санкциите Мустафа и Пол Ахърн – първи заместник-помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ, се срещнаха с президента Румен Радев. Той посочил, че българското общество има огромни очаквания за възстановяване на доверието в държавността. "Затова искаме хората, които заемат важни постове в управлението на страната да бъдат открити, както и всички магистрати. Да има прозрачност по отношение на банковите им сметки и имуществото им, независимо дали у нас или в чужбина", казал държавният глава.

За санкциите срещу шестимата българи е бил уведомен премиерът Стефан Янев в телефонен разговор с американския заместник-държавен секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд.

Васил Божков е санкциониран заради подкупи на висши държавници

За Божков се посочва, че неколкократно е подкупвал държавни служители.

"Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившият председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители", пише в съобщението.

Миналата година Божков сам призна, че е плащал рекет на бившия министър-председател Бойко Борисов и финансовия министър в кабинета Владислав Горанов, но неговите твърдения така и не стигнаха до реално разследване от страна на прокуратурата.

В съобщението се припомня, че в своето разследване българската прокуратура установява, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) по 10 000 лв. на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи шефът на комисията подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита.

Акцентира се, че влиянието на Божков в България продължава през участието му в парламентарните избори чрез партия "Българско лято".

"Божков е санкциониран съгласно Указ 13818 в качеството му на лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа или стоки или услуги с цел корупция или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия "Българско лято", които са притежавани или контролирани от Божков или от една от неговите компании (изброени в списък, б. р.)", пише в прессъобщението.

Пеевски е използвал Илко Желязков за осъществяване на схема за подкупи

В съобщението за Делян Пеевски се посочва, че е олигарх, български депутат и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи.

Уточнява се, че през септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Директно се казва, че Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице Илко Димитров Желязков. Според съобщението Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

Според американското правителство от 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза.

В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане.

Посочва се още, че Желязков е изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.

За 63-годишния Илко Желязков в браншовите среди преди години се твърдеше, че е човекът на Пеевски в енергетиката. Той беше в управата на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" от 2009 до 2018 г, а от 2012 до 2014 г. и член на борда на "Българския енергиен холдинг". Желязков е предложен за член на Бюрото за контрол на СРС от ДПС през ноември 2018 година. Кандидатурата му е приета от Народното събрание с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Пеевски и Желязков са санкционирани съгласно Указ 13818 в качеството си на чуждестранни лица, които са настоящи или бивши държавни служители (или лица, действащи от името на такъв държавен служител), които са отговорни за или са съучастници в извършването на корупция или които пряко или косвено са участвали в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи.

Службата за контрол на чуждестранни активи освен това санкционира шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски или от една от неговите компании: "ИНТ" ЕООД и "Интръст" ЕАД, които са собственост или се контролират от Пеевски. И още "БМ Системс" ЕАД, "ИНТ Инвест" ЕООД, "ИНТТрафик" ЕООД и "Риъл Истейтс ИНТ" ЕООД са собственост или се контролират от "Интръст" ЕАД.

Какви са санкциите?

С днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права на оповестените лица, които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC). Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50%) от едно или няколко от санкционираните лица.

Предписанията по принцип забраняват всички транзакции от граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ или транзакции на територията на САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на публично обявените или по друг начин санкционирани лица. Забраните включват каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от такова лице.

Каква е целта на закона "Магнитски"?

Въз основа на глобалния закон "Магнитски" за отчетност при нарушаване на правата на човека на 20 декември 2017 г. е издаден указ 13818. С него се потвърждава, че нарушенията на правата на човека и корупцията с източник извън Съединените щати са достигнали такъв мащаб и тежест, че застрашават стабилността на международните политически и икономически системи. Нарушаването на правата на човека и корупцията оказват опустошително въздействие върху хората, обезсилват демократичните институции, потъпкват върховенството на закона, удължават съпроводените с насилие конфликти, улесняват дейностите на опасни лица и отслабват икономическите пазари. Чрез закона САЩ се стремят да предприемат действия с осезаеми и значителни последствия за извършителите на тежки нарушения на правата на човека и за замесените в корупция лица.

И още корупция: Бившият зам.-министър Александър Манолев и шефове в ДАБЧ

По-късно Държавният департамент на САЩ обяви още три имена като замесени в корупция - бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившия главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов.

Говорителят на департамента Нед Прайс обясни, че това огласяване се прави по силата на Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях програмни бюджетни средства за 2021 г.

"Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България. Съединените щати подкрепят всички българи, които работят за напредъка на реформите, а Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", посочи Нед Прайс.

Бившите шефове на Държавната агенция за българите в чужбина са подсъдими, че са организирали схема за подкупи за издаване на удостоверения за български произход – документ, който е нужен в процедурата по получаване на гражданство.

Шефът на ДАБЧ бе номинация на бившия военен министър Красимир Каракачанов.

Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката през 2019 година заради, след като името му бе забъркано в скандал с къща за гости с европейски пари. Манолев е подсъдим за неправомерно получаване на 390 000 лева европейски средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?