САЩ укрепват сигурността по иракските граници

САЩ обявиха програма на стойност милиони долари за укрепване сигурността по иракските граници с цел да се предотврати навлизането в страната на чуждестранни военизирани елементи.

Шефът на ръководената от САЩ администрация в Багдад Пол Бремър заяви, че още хиляди войници и бронирани автомобили ще бъдат разположени по границите на Ирак. Изявлението си Бремър направи след кръвопролитните самоубийствени атентати срещу шиитски светини в Кербала и Багдад във вторник. Бремър подчерта, че става все по-ясно, че голяма част от тероризма в страната е предизвикан от чужди бойци, идващи извън пределите на Ирак.

Главнокомандващият американските войски в Ирак и Близкия Изток генерал Джон Абизаид заяви, че е видял разузнавателна информация, свързваща йорданския ислямист Абу Мусаб ал Заркуави с атаките във вторник, предаде Би Би Си.

Междувременно трима души, сред които и един полицай, бяха ранени след минометна атака днес срещу полицейски участък в северния иракски град Мосул, предаде Ройтерс.

Според съобщение на местната полиция нападателите изстреляли няколко минометни снаряда по участъка и близката джамия, преди да избягат с автомобил. След инцидента районът е бил отцепен и е започнало претърсване на превозните средства.

Ройтерс припомня, че това е поредното нападение срещу иракската полиция и сили за сигурност, които играят ключова роля в плановете на окупационната власт граждани на Ирак да се заемат с поддържането на реда в страната, преди да бъде възстановен нейният суверенитет през юли.

Споделяне

Още от Свят