САЩ ускоряват прехвърлянето на властта в Ирак

В обстановка на необходимост от неотложни мерки президентът Джордж У. Буш и неговите главни съветници по външнополитически въпроси обсъдиха нови стратегии, целящи да бъде ускорено предаването на политическата власт в Ирак, предаде АП.

Главният американски администратор в Багдад Пол Бремър, който бе извикан спешно във Вашингтон, заяви, че е направил предложения да бъдат предоставени повече пълномощия на Преходния управляващ съвет.

Няколко часа след бомбения атентат срещу италианска военна база в Насирия, при която загинаха поне 17 италианци и 8 иракчани, Бремър посочи, че обстановката Ирак е "трудна".

Повече власт на Преходния управляващ съвет

Президентът Буш "остава категоричен в решимостта си да се справи с тероризма в Ирак и да предостави на иракчаните управлението на тяхната страна", каза Бремър пред Белия дом след напрегнатите си разговори с Буш и вицепрезидента Дик Чейни. Обсъжданията бяха в рамките на заседанието на Националния съвет за сигурност, в което участваха още министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд, държавният секретар Колин Пауъл и съветникът по националната сигурност Кондълиза Райс.

"От самото начало заявихме, че искаме да предадем властта на иракчаните толкова бързо, колкото те ще са в състояние да я поемат, и това е, което правим", каза Бремър.

"Вървим напред по въпроса за начините, по които да продължим да предаваме властта, а иракчаните се подготвят да я поемат. Те са постигнали значителен напредък в тази област. Направих предложения за даване на повече власт на Преходния управляващ съвет и това е главното от разискванията", каза Пол Бремър.

Високопоставен американски служител, пожелал да остане анонимен, заяви за Ройтерс, че в правителството има силни разногласия по въпроса колко бързо да бъде върнат суверенитетът на иракчаните. Някои поискали процесът да бъде ускорен, а други признали, че Пол Бремър е изправен пред много трудна задача, изискваща време.

ЦРУ предупредило, че ситуацията в Ирак ще се влошава

Неотложността на заседанието бе подчертана от строго поверителен доклад на разузнаването, в който се предупреждава, че иракчаните губят вяра в оглавяваните от САЩ окупационни сили, отбелязва АП.

Помолен да коментира секретния доклад на ЦРУ, според който ситуацията в Ирак ще се влошава заради нови терористични атаки, Бремър отговори: "Не мисля, че иракчаните могат да бъдат сплашвани".

Американският администратор в Багдад бе извикан спешно във Вашингтон, като отложи ангажиментите си в Ирак, а заради проведеното заседание министър Ръмсфелд временно отложи визитата си в Азия, отбелязва Би Би Си.

Според последните оценки на ЦРУ, ситуацията по сигурността в Ирак ще се влошава - не само в Багдад, но и в северната и южната част на страната, е посочил висш източник от американската администрация, цитиран от Си Ен Ен.

Докладът на ЦРУ съдържа много по-тревожни оценки за ситуацията в Ирак, в сравнение с тези, получени по официални канали, е заявил източникът. Докладът е изпратен във Вашингтон в понеделник от шефа на ЦРУ за Ирак.

Има условия за разрастване на съпротивата срещу коалицията

Според източниците на Си Ен Ен в последния доклад на ЦРУ се посочва, че все повече иракчани "се вливат в редиците на партизанското движение". Много от тях са мюсюлмански сунити, които преди са стояли "встрани", но сега смятали, че могат да причинят големи вреди на американците.

В доклада освен това се казва, че има налични боеприпаси, което улеснява увеличаването на атаките.

Организацията и координацията стават все по -стриктни, с участието на външни екстремисти, които включват елементи от Ал Каида и Хизбула, но не се ограничават с тях, смята американското разузнаване. САЩ обмислят по - бързо прехвърляне на властта.

По този повод Пол Бремър е изпратил мемо от две страници до Белия дом, в което предлага алтернативи на досегашния план от седем стъпки за предаване на властта от окупационните власти на иракчаните.

Буш е настоял екипът му по национална сигурност да ускори подготовката и разполагането на иракски сили за сигурност, докато висши представители на администрацията и военни командири в Ирак са изразили тревогата си от засилващите се атаки срещу коалиционните сили и по цивилни цели в Ирак.

Бремър се съгласил с оценката на ЦРУ

Според източника на Си Ен Ен докладът е бил обсъден на срещата в Белия дом и Пол Бремър се е съгласил с оценката на ЦРУ, като добавил и личните си коментари.

Американската администрация е разочарована от бавния напредък на политическото възстановяване в Ирак.

Появиха се съобщения, че Вашингтон може би размисля дали да състави ново временно правителство, преди да е постигнато споразумение по иракската конституция.

В последното си изказване президентът Буш се позова на "последните данни" за сътрудничество между лоялните на Саддам групи и навлезли отвън терористични елементи. В реч пред фондацията Херитидж той заяви: "Чужди джихадисти навлизат през границите на Ирак на малки групи и искат да установят режим, подобен на този на талибаните. В страната има и терористи от Ансар ал Ислам и от Ал Каида, които винаги са готови да убиват и искат да си отмъстят за поражението в Афганистан."

През последните няколко месеца съпротивата промени своята организация и методи, а нашите коалиционни сили се адаптират към променената ситуация, каза Буш.

Според друг високопоставен, но също пожелал анонимност член на администрацията, основните точки в речта на Буш са базирани върху разузнавателната информация за Ирак, предаде Си Ен Ен.

Според високопоставен представител, цитиран от телевизия Ей Би Си, водени били сериозни разговори за ускоряване на прехвърлянето на властта в Ирак чрез назначаване на временен президент и приемане на временна конституция. "Белият дом иска да ускори темпото, заради разрастващото се насилие", посочва Ей Би Си.

Вашингтон пост посочва, че според американските ръководители в Ирак е необходимо "някакъв вид временно правителство, разполагащо с известна власт".

Външнополитическият кореспондент на Би Би Си посочва, че макар никога да не са го казвали открито, американците винаги са искали да напуснат Ирак до края на 2004.

Иракчаните от своя страна искат да имат по-представително ръководство от сегашния назначен от САЩ Преходен политически съвет.

Големият въпрос обаче е дали такова временно правителство трябва да бъде избрано.

"Ние сме в много напрегнат период, тъй като приближаваме крайния срок 15 декември", посочи пред репортери Пол Бремър. До тази дата съветът трябва да представи график за изготвяне на нова конституция и произвеждане на демократични избори в страната.

Ръководителят на иракския Преходен управляващ съвет Джалал Талабани прикани днес да бъде създадено временно иракско правителство възможно най-скоро, предаде Ройтерс.

"Смятам, че е много разумно и необходимо временното иракско правителство да бъде създадено, преди да бъде приета конституция", посочи Талабани, който е ротационен председател на 25-членния съвет.

Споделяне

Още от Свят