САЩ ускоряват създаването на новата иракска армия

Съединените щати ускоряват плана за създаване на новата иракска армия от 40 хиляди души, която трябва да бъде подготвена до следващата година. Програмата предвижда обучение на офицери от средно ниво от бившата иракска армия и създаване на тренировъчни лагери, съобщи вестник Ню Йорк таймс.

Уолтър Слокъм, който отговаря за възстановяването на иракските институции за сигурност, заяви, че новата цел е за 12 месеца да има 27 батальона, организирани в три дивизии. Новият график предвижда формирането на армията да стане два пъти по-бързо от предварителните планове. 40 - хилядната армия ще съставлява една десета от числеността на бившата иракска армия.

Формирането на армията, като се тръгне от нулата и се включи цялата ѝ екипировка - от униформи и оръжие до коли, ще струва изключително скъпо, предупреди Слокъм, цитиран от агенция Франс прес.

Без да навлиза в подробности, Слокъм посочи, че голяма част от новия пакет от 87 милиарда долара, която администрацията на президента Джордж Буш поиска от Конгреса, за да финансира операциите в Ирак и Афганистан, ще са необходими за финансиране на формирането на иракска армия.

Американският администратор на Ирак Пол Бремър съобщи през май за разпускането на тогавашната 400-хилядна иракска армия и замяната ѝ с много по-малки сили.

Новата армия ще има за основна задача защитата на границите и осигуряването на вътрешната стабилност съвместно с американските сили.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?