САЩ успешно тестваха междуконтинентална балистична ракета

САЩ успешно тестваха междуконтинентална балистична ракета

Съединените щати днес извършиха успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета "Минитмън 3", съобщи Франс прес, като се позова на изявление на американската армия.

Ракетата е изстреляна от военната база "Ванденбърг" в щата Калифорния в 01:13 ч. местно време и е преминала 6750 км, като е достигнала атол от островната група на Маршаловите острови в Тихия океан, се уточнява в съобщението на американските военновъздушни сили.

Ракетното изпитание показва, че американските оръжия за ядрено възпиране са мощни, гъвкави, в готовност и добре адаптирани за противодействие на заплахите през 21 век, заяви в комюнике командването на ВВС.

Американската армия уточни, че тестът не е отговор или реакция на световните събития или напрежението в определени региони. Северна Корея изстреля днес ракета, за която се смята, че е балистична ракета вода-земя, заяви генералният щаб на южнокорейската армия, припомня Франс прес.

Съединените щати вложиха години и милиарди долари, за да разработят технологии за отбрана срещу балистични ракети, отбелязва агенцията. 

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?