САЩ установиха военна база край Бургас до края на "Трайна свобода"

Днес на летище Бургас бе открита първата в България временна американска военна база.

В 13,40 ч. на летище Бургас кацна първият от общо 6 американски самолети цистерни, които ще останат на летището и ще презареждат във въздуха бойни самолети, изпълняващи хуманитарни мисии в рамките на антитерористичната операция "Трайна свобода". Вчера правителството отговори положително на нотата на САЩ, с която Вашингтон поиска конкретни действия по споразумението между двете страни за операцията "Трайна свобода". Споразумението бе ратифицирано от парламента в средата на ноември.

Американските бойни самолети няма да прелитат в българското въздушно пространство, презареждането ще става над Каспийско море, уточниха външният министър Соломон Паси и американският ген.майор Кен Хес.

На денонощие ще се правят между 4 и 6 презареждания с гориво, което ще се купува от "Лукойл-Нефтохим" - Бургас. Взети са всички мерки, гарантиращи необходимата сигурност - както за аеропорта, така и за района, а в зимния период на летище Бургас не се извършват граждански полети. Геостратегическото положение на бургаското летище е изключително добро, подчертаха на брифинга американските офицери.

Около 200 американски военнослужещи ще бъдат заети в мисията. Те ще бъдат настанени и ще нощуват в българска база край Сарафово. Освен изпълнението на договореността между правителството на България и САЩ, ще има и сериозни финансови постъпления за страната, добави министър Паси, без да уточнява конкретни параметри.

Американската военна база на летище Бургас няма да бъде постоянна. Тя ще спре да функционира след приключване на мисията "Трайна свобода", уточни Соломон Паси.

Споделяне

Още от България