Обама обеща в Талин

САЩ увеличават присъствието на своите ВВС в балтийските държави

Президентите на САЩ и Естония по време на пресконференцията им в Талин.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви планове за изпращане на още авиационни съединения и бойни самолети в балтийските страни, предаде Асошиейтед прес в сряда. Така Обама, който пристигна на еднодневно посещение в Естония, даде израз на солидарността със съюзниците от НАТО и особено с тези, които се чувстват сериозно застрашени заради руската агресия в Украйна, отбелязва агенцията.

Изброявайки американските военни ресурси, вече задействани в региона, президентът подчерта, че САЩ имат задължение според устава на НАТО да допринасят за колективната отбрана на алианса.

"Този ангажимент е нерушим, непоколебим и вечен. И Естония никога няма да бъде оставена сама", каза той на пресконференция в Талин след срещата си с естонския президент Тоомас Хендрик Илвес, който стоеше до него.

Обама нарече естонската ВВС база "Амари" идеално място за базиране на тези допълнителни сили, които ще дойдат тук, като в същото време НАТО подготвя създаването на сили за бързо реагиране при остри заплахи срещу страните членки в Източна Европа.

Обама даде Естония за пример как всяка членка на военния алианс трябва да поеме своя дял от колективната защита на всички 28 страни членки. САЩ и Естония са две от 4-те натовски страни, които изпълняват предписанието да изразходват 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят