САЩ увеличават военните си в Черно море, Полша и Балтийските републики

Напрежение между съюзниците в НАТО заради обучението на руснаците

САЩ увеличават военните си в Черно море, Полша и Балтийските републики

САЩ ще изпратят около 600 свои военни в Полша и трите балтийски републики за пехотни маневри, съобщи в сряда министерството на отбраната във Вашингтон. По думите на вицеадмирал Джон Кирби, който е говорител на министерството на отбраната, това е силно послание към съюзниците от НАТО за ангажимента на страната към алианса след събитията в Украйна.

Кирби обясни, че пехотните маневрите ще продължават през 2014 година и не е изключено да бъдат удължени и през 2015 година.

По същото време флотът на САЩ съобщи, че фрегатата клас Oliver Hazard Perry USS Taylor e навлязла в Черно море. Официално, мисията на кораба е "да подпомага мира и стабилността в района. От Военноморските сили на САЩ дават обяснение подобно на това за изпращането на пехотинците – това е знак към съюзниците на НАТО, че САЩ не е оттеглил подкрепата си за постигането на целите на Алианса в района.

Доскоро USS Taylor се намираше в база в Гърция, където беше изпратен за ремонт. Корабът е част от 6-та флотилия на САЩ, която изпълнява мисии по сигурността на НАТО в Средиземно море и водните басейни около Европа и Африка.

Скандал между съюзниците

Американските власти обвиняват своите съюзници в НАТО и най-вече Германия за това, че руските действия в Украйна и Крим заварили Запада неподготвен, пише американското онлайн издание ”Дейли бийст”. Скандалът се състои основно в това, че страни от НАТО са допринесли за подобряването на подготовката на спецчастите на Русия.

Особено раздразнение във Вашингтон предизвиква изграденият от немския военен концерн "Райнметал" център за бойна подготовка на руските сухопътни войски в Мулино край Нижни Новгород. Центърът още официално не е открит, но американски официални лица твърдят, че там Германия подготвя руските сили вече от няколко години.

"Светът беше шокиран, когато руските сили със специално назначение нахлуха в Крим с най-модерни технологии, драстично подобрена оперативна подготовка и с такава оперативна сигурност, че дори американските разузнавателни служби не разбраха какво се подготвя. Правителството и конгресните лидери във Вашингтон се чудят как така изведнъж руските спецоперации станаха толкова добри, толкова бързи, без никой да забележи", обяснява сайтът и свързва този стремителен напредък на руските спецчасти с помощта, която Москва е получила от Запада.

Според интернет изданието подписаният от "Райнметал" през 2011 г. контракт с Русия е за 140 млн. долара и в центъра в Мулино могат да се обучават 30 000 руски бойци годишно. Партньор на германския концерн е руската държавна отбранителна фирма "Оборонсервис".

Изграденият от германците център е по модел на същия, използван от Бундесвера, и се смята за "най-модерната система от този тип в света".

"Достойно за съжаление е, че германски компании директно подкрепяха и обучаваха руските военни дори по времето на атаката срещу Украйна", казал висш чиновник от Сената пред "Дейли бийст". "Правителството на САЩ трябва да призове нашите натовски съюзници да прекратят военните си връзки с Русия още сега, докато руснаците не напуснат Украйна, включително Крим", добавя той.

Русия поддържа тесни икономически връзки с много натовски страни, и особено с Германия, продължава изданието и привежда изчисления, според които тази страна е изнесла стоки за почти 50 млрд. долара за Русия през 2013 година, пише ”Уошингтън таймс”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят