САЩ увериха Австралия, че близките отношения ще се запазят

САЩ увериха Австралия, че близките отношения ще се запазят

Първият дипломат на САЩ Рекс Тилърсън и шефът на Пентагона Джеймс Матис дадоха публични уверения на дългогодишния американски съюзник Австралия, че отношенията между двете страни ще останат все така близки и занапред, съобщи Асошиейтед прес.

На пресконференция в Сидни - първата обща задгранична поява на двамата министри, Тилърсън заяви, че Тръмп е заинтересован от "сключване на ново, по-конструктивно споразумение" за климата. Решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата породи напрежение между Сидни и Вашингтон, припомня агенцията. По думите на държавния секретар американският президент все още смята въпроса за климатичните промени "за важен и иска взаимодействието по него да продължи".

"Той не се отдръпва" от споразумението, каза Тилърсън. "Той просто се отдръпва от споразумение, което според него не беше от полза за американския народ."

Джули Бишъп, министърът на външните работи на Австралия заяви, че не съществува никаква загуба на доверие в глобалната лидерска роля на САЩ. "Имаме сходен мироглед, имаме общи ценности и интереси" в други области, каза тя.

Тилърсън отправи критики към Китай, като заяви, че Пекин милитаризира спорните острови и рифове в Южнокитайско море. Според американския първи дипломат Китай не е успял да убеди Северна Корея да прекрати програмата си за ядрено въоръжаване.

"Китай е съществена икономическа и търговска сила и желаем продуктивни отношения", каза той. "Но не можем да позволим на Китай да използва икономическата си мощ, за да прави така, че да се измъква без последствия по други проблеми, било то милитаризацията на островите в Южнокитайско море или непоставянето на Северна Корея под достатъчно силен натиск. Те (китайците) трябва да разберат, че нарастващата роля на икономическа и търговска сила върви заедно с отговорности към сигурността," добави Тилърсън.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?