САЩ уверяват, че имат силни връзки с Канада, ЕС и Мексико въпреки митата

САЩ уверяват, че имат силни връзки с Канада, ЕС и Мексико въпреки митата

САЩ продължават да имат силни връзки с Канада, Мексико и Европейския съюз въпреки налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от тези страни, заяви Белият дом, предаде Ройтерс.


"Ние имаме силни връзки с Мексико, Канада и ЕС и те ще продължат дори и след като митата са вече тук", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.


Властите на Мексико обаче ще се обърнат към Световната търговска организация във връзка с американското решение за митата. Това се казва в изявление на министерството на икономиката на Мексико.


"Мексико ще започне процес за разрешаване на противоречията по отношение на САЩ в СТО във връзка с мерките против американската стомана и алуминий, се казва в изявлението. Според Мексико митата нарушават споразумението за гаранции на СТО.


Според оценки на директора на мексиканския Институт за промишлено развитие и икономически растеж Хосе Луис дела Крус Мексико може да загуби между 1,5 милиарда и 2 милиарда долара на година заради американските мита. През миналата година обемът на търговията между Мексико и САЩ достигна рекордното ниво от 557 милиарда долара.


САЩ въведоха митата на 1 юни. В отговор на действията на Вашингтон Мексико заяви, че приема аналогични мерки по отношение на някои продукти, сред които валцувани продукти, осветителни тела, тръби, ябълки, грозде, различни видове сирена в обеми, които да компенсират загубите от американските мита.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?